fbpx

Det bliver dyrere at få hentet affald

Lyngby-Taarbæk Forsynings priser for afhentning af affald i 2020 er klar. I flere år har Forsyningen tilbagebetalt en opsparing til kunderne gennem lavere priser. Denne opsparing er nu afviklet, og derfor kommer kunderne til at mærke en prisstigning. For en gennemsnitlig husstand stiger prisen med 500 kroner om året.

Fra nytår kommer det til koste lidt mere om året at få hentet sit affald i Lyngby-Taarbæk Kommune. Den samlede pris for affald afhænger af den ordning, den enkelte husstand har, men de nye takster resulterer i en stigning på cirka 500 kroner om året for en gennemsnitlig husstand.

”Det er nok de færreste af vores kunder, der ser positivt på en prisstigning. Men i flere år har vi i Forsyningen ikke opkrævet det fulde beløb for det, det reelt har kostet os at hente borgernes affald. Det skyldes, at vi har tilbagebetalt en opsparing til kunderne. Opsparingen skyldes tidligere tiders for høje priser på affaldsområdet, og den er nu afviklet. De nye priser afspejler derfor de reelle omkostninger ved at hente affaldet”, siger Peter Linde, der er bestyrelsesformand for Lyngby-Taarbæk Forsyning.

 

Sådan har priserne været holdt nede

I 2014 havde Lyngby-Taarbæk Forsyning en opsparing på 36,7 mio. kroner på affaldsområdet. Af det beløb er ca. 12,9 mio. kroner blevet anvendt til investeringer, særligt til 4-kammerbeholderne og ekstra beholdere til boligselskaberne. Og så er halvdelen af beløbet – 18,5 mio. kroner – betalt tilbage til kunderne ved lavere priser gennem de sidste fem år. Det betyder, at opsparingen reelt er betalt tilbage til kunderne ved udgangen af 2019.

Til trods for at prisen på affald stiger, påpeger Peter Linde, at priserne er reelle og afspejler en god ordning:

”Selvom vores priser nu bliver reguleret, så de afspejler virkeligheden, skal vi huske på, at vores priser stadig ligger i den lave ende i forhold til andre kommuner samtidig med, at vi har et højt serviceniveau. Vores kunder får hentet affald 7 gange om måneden. Det dækker at få tømt dagrenovation hver uge, storskrald og genanvendeligt affald. Taksten dækker også, at borgerne frit kan benytte genbrugsstationen, og vi tilbyder tillige vores kunder ekstra sække omkring jul og afhentning af juletræer. Det kan vi godt være tilfredse med”.

Taksterne for 2020 er blevet godkendt af Lyngby-Taarbæk Kommune den 21. november 2019.

Se den fulde prisliste for 2020 her

 

Her kan du se en graf over prisudviklingen.