Lugter din kloak eller er den stoppet?

Indenfor

Det må ikke lugte fra husets afløb, da det kan betyde, at de indvendige kloakledninger er utætte.

Lugt fra kloakken kan opstå i toilet, afløb, kældre og køkken, når vandlåse på husets installationer suges tomme. Dette kan ske, når en spulevogn arbejder på vejen eller ved din ejendom, eller når det regner kraftigt. Vandlåse kan også udtørre, hvis de ikke bruges i lang tid. Når du opdager lugten, så åbn for vandhanerne og træk i toilettet, så vandlåsene igen bliver fyldt med vand.

Der kan komme kloaklugt fra gulvafløb og håndvask uden, at der er defekter. Afløb og håndvask skal renses jævnligt – især de nye gulvafløb med indbygget vandlås.

Er du i tvivl, så kontakt et VVS-firma.

 

På vejen

Hvis det lugter ubehageligt fra rendestensbrønden på vejen, så kig ned i risten og tjek, om brønden er tom. Der skal altid være vand i bunden af brønden med rendestensristen, som befinder sig ved kantstenen, ellers kan det lugte af kloak.

Rendestensbrønden på vejen kan også være tilstoppet og skal renses. Ansvaret for dette er vejens ejer. Kommunen har derfor ansvaret for rendestensbrønde på de kommunale veje, mens lodsejere/grundejerforeninger har ansvaret på de private veje.

 

Er din kloak stoppet?

Hvis det klukker, og vandet langsomt forsvinder, når du skylder ud i toilettet, kan det være tegn på, at din kloak er stoppet.

Det første, du kan gøre, er at løfte dækslet til din skelbrønd. Det er ofte den sidste brønd på din grund, tæt på skellet.

Hvis brønden er fuld af vand, er det sandsynligt, at det er i vores del af kloakken, at forstoppelsen sidder, og så skal du kontakte os. Hvis den derimod er tom, så er det din private del af kloakken, der er stoppet. Så skal du kontakte en autoriseret kloakmester.

 

Vedligeholdelse af kloak

En kloak er konstrueret til at være selvrensende. Du skal kun højtryksspule den, når der er noget galt med den. Du kan ikke forebygge tilstoppede kloakker via spuling – det vil ofte gøre mere skade end gavn. Hvis du ikke har en rensebrønd, er ansvaret dit. Loven siger, at du skal have en rensemulighed på dine afløbsinstallationer i form af en brønd.