fbpx

Vandkvalitet og vandværker

lyngby-vandvaerk-300x200Drikkevandet i Lyngby-Taarbæk er af høj kvalitet. Vi sikrer blandt andet kvaliteten ved regelmæssigt at tage vandprøver og kontrollere vandet.

Drikkevandet kommer fra vores egne vandværker – Lyngby og Dybendal – og Sjælsø Vandværk. Derfor vil vandets sammensætning variere alt efter, hvor i kommunen du bor og efter, hvornår du tapper vandet. Ofte vil vandet være en blanding af vand fra vores vandværker.

Årligt leverer vi cirka 3 millioner m³ vand til vores kunder. 40 procent af vandet producerer vi på vores to vandværker, mens det resterende kommer fra Sjælsø Vandværk, der drives af Novafos.

Vi er ved at bygge et nyt vandværk – læs mere om det her.

 

Rent grundvand i Danmark

Dit drikkevand bliver pumpet op fra grundvandet, som i Danmark er så rent, at vi kun skal ilte og filtrere det på vandværket, før det bliver pumpet ud til dig. Grundvandet er dannet af regnvand, som er trængt langsomt ned gennem jorden. Regnvandet kan være 50 år undervejs, før det når ned gennem jordlagene til grundvandet.

Hvis du vil være med til at passe på grundvandet, skal du undlade at bruge sprøjtemidler i din have og på dine fliser. Du skal heller ikke hælde olie, maling, lak, terpentin og andre kemikalier ud på din grund eller i afløbet. Dine kemikalier skal derimod afleveres som farligt affald på genbrugspladsen.

Du kan læse mere om grundvandet hos Geus (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland).

Her kan du læse mere om grundvandkvaliteten i vores grundvandmagasiner i Lyngby-Taarbæk Kommune her. Du kan blandt andet se, om der er påvist enkeltstoffer eller stofgrupper i forskellige grundvandsmagasiner (dybdeintervaller) gennem de sidste 20 år. Kortene kan dog ikke anvendes til at vurdere drikkevandskvaliteten. Det kan du læse om i vandkvalitetsrapporterne.