Tekstilaffald

Aflever dit hullede tøj til os

Affald

Når du skal af med tøj, som andre stadig kan få glæde af, skal du fortsat aflevere det til genbrug, fx til en velgørende organisation. Men slidt, hullet og ødelagt tøj – også kaldet tekstilaffald – skal du aflevere til os. Så kan det få nyt liv som nye fibre eller andre produkter.

Tekstilaffald er én af de ti fraktioner, alle landets kommuner skal sortere. Det dækker over slidte og ødelagt tøj, sengetøj, viskestykker o.l., som ikke længere er brugbare og ellers var endt i restaffaldet. 

Forskellen på genbrug og genanvendelse af tøj og tekstiler
  • Tøj, tekstiler, tasker, sko og bælter, der stadig kan bruges, skal du aflevere til genbrug, fx genbrugsbutik eller tøjcontainer. Det kan også være, at du kan sælge det online eller på loppemarkeder, forære det væk eller bytte dig til nyt. 
  • Udslidt og ødelagt tøj og tekstiler, som ikke længere kan bruges eller repareres, skal sorteres som tekstilaffald, så det kan blive genanvendt. Tekstilerne skal være rene og tørre, inden du sorterer dem – ellers kan de mugne.
  • Ødelagte tasker, bælter og sko skal afleveres i restaffald eller på genbrugsstationen i ’Rest efter sortering'.
  • Tøj og andre tekstiler med olie-, kemikalie- og malingpletter skal i restaffald eller på genbrugsstationen i ’Rest efter sortering’.
  • Beskidt, vådt eller fugtigt tøj og andre tekstiler skal i restaffald eller på genbrugsstationen i ’Rest efter sortering’ 
  • Udtjent regntøj eller andet tøj og tekstil med PVC afleveres på genbrugsstationen i containeren til ’Deponi’. Spørg personalet hvis du er i tvivl, om det indeholder PVC.

I Lyngby-Taarbæk Forsyning har vi også en ordning for tekstilaffald. Alle husstande kan sætte en klar pose med udtjente tekstiler ud i forbindelse med indsamling af storskrald. Så får de hullede bukser, den tyndslidte sweater eller den gamle dug med indtørrede pletter nyt liv. 

Tekstilerne bliver forarbejdet, så fibrene kan bruges som råmateriale i nye tekstiler, fx i spinding af nyt garn. Alternativt – hvis kvaliteten af fibrene ikke er høj nok – bliver tekstilerne omdannet til klude, fyld i bilsæder eller isolering i vaskemaskiner. 

Teknologien udvikler sig løbende, og når du sorterer dit tekstilaffald, er du med til at skabe de bedste forudsætninger for udviklingen af mere og bedre genanvendelse – og samtidig gøre en forskel for miljø og klima.    

Tøj, der ikke er ødelagt, skal fortsat til genbrug

I Danmark har vi afleveret tøj til genbrug i rigtig mange år. Og det skal vi blive ved med. For det kræver rigtig mange ressourcer at producere nyt tøj – produktionen af en ny t-shirt bruger fx op mod 2700 liter vand, og der bliver også brugt kemikalier. Det bedste du kan gøre med tøj, som du måske selv er træt af, men som stadig er brugbart, er derfor at give det videre til genbrug – og ikke aflevere det som tekstilaffald – for så forlænger du tøjets levetid.

Hvad sker der med tekstilaffaldet

Det tekstilaffald, vi indsamler, køres til et modtageranlæg kaldet Ragnsell på Amager. Her bliver fugtige, mugne og beskidte tekstiler sorteret fra, og resten bliver sorteret i tekstiler egnet til henholdsvis genbrug og genanvendelse. Genbrugstekstilerne, pt. 60-80 %, sendes til Tyskland til Boer Group, hvor de sorteres yderligere i genbrug og genanvendelse. Genbrugstekstilerne sendes herefter videre i veletablerede kanaler som velgørenhed (NGO), vintagebutikker o.l. Tekstilerne til genanvendelse sendes videre til Holland, hvor de behandles på anlægget Frankenhuis. Her sorteres de i forskellige kvaliteter, såsom bomuld og polyester, der sælges videre til forarbejdning af færdige garner og metervarer med henblik på at fabrikere nye tekstilvarer.

Sådan afleverer du tekstilaffald

Put de rene og tørre tekstiler i en klar plastpose, og luk den med en knude. Posen må maksimalt veje 15 kg. Posen kan du sætte ud til afhentning samme dag, som du får hentet storskrald – det gælder, hvad end du bor i villa, rækkehus eller etageejendom. Husk at storskrald og eventuelle tekstiler skal stå klar til afhentning senest kl. 7 på afhentningsdag.

Du kan også aflevere tekstilaffald på genbrugsstationen. Vær opmærksom på, at der også er containere fra Frelsens Hær til tøj til genbrug lige ved siden af containeren til tekstilaffald.

Eksempler på tekstilaffald

  • Hullet, plettet og slidt tøj og tekstil
  • Enlige sokker, udtjente underbukser og ødelagte strømpebukser
  • Hullede og slidte håndklæder, sengetøj, gardiner, tæpper og viskestykker
  • Stofrester