Grønt tag med solceller

Bæredygtighedsinitiativ, der er det første af sin slags i Danmark

Klimatilpasning

Solcellepaneler, der producerer vedvarende energi til vores renseanlæg, placeret ovenpå et grønt tag, der forebygger oversvømmelser og styrker biodiversiteten. Det er vores kommende bæredygtighedsinitiativ, som er det første af sin slags i Danmark.

Mange aktører og virksomheder engagerer sig i bæredygtig udvikling. Og det er positivt, for det er nødvendigt at finde løsninger på blandt andet klimaforandringerne og tab af biodiversitet. Men nogle gange er der kamp om de arealer, der er til rådighed til projekterne og ikke mindst til kommende løsninger.

Derfor er det projekt, vi udfører i samarbejde med virksomhederne Nature Impact, der er specialist i grønne tage, og Over Easy Solar, der fremstiller vertikale solcelleanlæg, innovativt og banebrydende. Her kombinerer vi nemlig klimatilpasning, understøttelse af biodiversitet og produktion af vedvarende energi på et begrænset areal.

Projektet kan ses som en slags overbygning på det forsøgsprojekt, Nature Impact har kørt de sidste 4 år på vores renseanlæg Mølleåværket. Her har de fået lov til at anlægge to slags grønne tage, dvs. tage med planter på som absorberer regnvand og derved skåner kloaksystemet for overbelastning. 

De nyeste målinger viser, at tagene er et endnu bedre klimatilpasningsværktøj end først antaget, både ved hverdagsregn og ved mindre skybrud. Og så udgør de samtidig et spisekammer for insekter, hvilket er med til at styrke biodiversiteten. 

Nu bliver tagene snart grønne i mere end en forstand. 

Tag på tag

Over Easy Solar leverer et vertikalt dobbeltsidet solcelleanlæg, som vi etablerer ovenpå de grønne tage. Denne kombination af et grønt tag og et vertikalt solcelleanlæg er ret unik – faktisk er vi de første til at afprøve det i Danmark. Og vi har høje forventninger. 

Først og fremmest forventer vi, at det grønne tag vil medvirke til, at solcelleanlægget er mere effektivt, end hvis det var placeret på et almindeligt sort tag uden beplantning. Planterne og den fordampning, de skaber, har nemlig en kølende effekt. Og det er positivt, da høje temperaturer har en negativ indvirkning på solcellers ydeevne.

På den måde får vi de optimale betingelser for at producere grøn strøm. Det betyder, at vi vil kunne spare penge ved at være mere selvforsynende – ved hjælp af en vedvarende energikilde. Herigennem kan anlægget på længere sigt tjene sig selv hjem. 

Omvendt vil solcelleanlægget have minimal indflydelse på det grønne tags evner til at tilbageholde regnvand og understøtte biodiversiteten. Det, at solpanelerne er vertikale og lave, betyder nemlig, at de ikke vil blokere for planternes adgang til sol og nedbør, som er vitale for planternes vækst. 

Vi håber, at idéen med at kombinere forskellige bæredygtighedstiltag kan være en inspiration for andre. Vi ser i hvert fald stort potentiale i løsningen, særligt i byer hvor der er rift om pladsen, og det er sparsomt med grønne kvadratmeter.