Efterklaringsbassin Mølleåværket

Fra spildevand til bæredygtig energi: Mølleåværket omdanner slam til grøn varme og strøm

Under spildevandsrensning opstår et restprodukt kaldet spildevandsslam. I stedet for at sprede slammet ud på landbrugsjord som gødning, hvilket er den mest almindelige praksis i Danmark, udnytter Mølleåværket det til at producere grøn energi.

Når spildevandet ankommer til Mølleåværket, er det igennem forskellige rensetrin. Først en mekanisk rensning, og efterfølgende en biologisk og kemisk rensning. Det rensede spildevand ledes herefter ud i Øresund. I denne proces fremkommer der et restprodukt kaldet spildevandsslam. 

Den mest anvendte metode til at håndtere spildevandsslam i Danmark er at bortskaffe det ved at udsprede det på landbrugsjord som en slags gødning. Slammet indeholder nemlig fosfor, kvælstof og andre næringsstoffer, som jorden har gavn af. 

Desværre er denne praksis også en kilde til forurening af naturen. Spildevandsslammet indeholder nemlig ikke udelukkende gavnlige stoffer. Ifølge Miljøstyrelsen kommer meget af den mikroplast, der ender i naturen, herfra. Der er mistanke om, at det samme gælder PFAS-stoffer.

Mølleåværket adskiller sig ved at være et af de relativt få renseanlæg i Danmark, der bortskaffer slammet ved først at udnytte det til at producere biogas, der bruges til at generere grøn strøm og varme, og efterfølgende afbrænde resterne.

Undervejs i renseprocessen bliver spildevandsslammet opsamlet, afvandet og ledt videre til vores rådnetanke. Her udrådnes slammet under iltfrie forhold, hvilket reducerer slammængden betydeligt. I denne proces produceres der biogas, som anvendes som energikilde i et gasmotoranlæg, der producerer både varme og strøm. Denne strøm sælges, mens overskydende varme bruges internt på renseanlægget.

Biogassen anvendes desuden også til at opvarme vores forbrændingsovn og kontor- og værkstedsbygninger. Det er her, at den tilbageværende slam – som de fleste andre med et biogasanlæg kører ud på landbrugsjord – afbrændes. Afbrændingen efterlader noget aske, som vi hovedsageligt bortskaffer ved at sælge det til produktion af cement. 

På den måde udnyttes ressourcerne til at producere bæredygtig energi, samtidig med at så lidt som muligt går til spilde. Derudover skåner vi naturen for miljøfremmede stoffer ved at håndtere slammet på renseanlægget. 

Hvis du vil vide mere om den proces, spildevandet er igennem, kan du se denne video fra Vandetsvej.