Haveaffald - have med vintergækker

Haveaffaldssæsonen er i gang igen

Affald

Hvis du har været aktiv i haven og fået gang i de grønne fingre, kan du nu igen få hentet dit haveaffald.

Den 1. marts begyndte haveaffaldsordningen igen. Det betyder, at skraldebilerne til indsamling af haveaffald kommer forbi dig hver 14. dag. Og der er som sædvanlig ingen begrænsninger på mængden af haveaffald, du kan komme af med. Vi henter både det, der kan være i din beholder til haveaffald – også hvis du har flere af dem – og hvis du har mere, end der er plads til. Du kan nemlig også aflevere haveaffald i brune papirsække, som du stiller ved siden af beholderen ude ved fortovet, samt lægge bundter med fx grene til afhentning. 

For at passe på skraldemanden er der som altid et par ting, du skal overholde:

  • Beholderen til haveaffald må max veje 25 kilo
  • Papirsække må max veje 15 kilo
  • Bundter må max være 1 meter lange og skal være bundet med natursnor
  • Hver gren i et bundt må max være 15 cm. i diameter

Og så skal du sætte haveaffaldet ud til fortovet inden kl. 7 på tømmedagen – beholderen med håndtaget skal vende udad mod vejen.

En masse haveaffald blev indsamlet til genanvendelse i 2022

Sidste år var der rigtig mange af jer, der benyttede jer af muligheden for at aflevere haveaffald derhjemme. Samlet set indsamlede vi næsten 2.700 tons haveaffald hos jer i 2022. Det er en lidt mindre mængde end året før, og det skyldes blandt et meget tørt forår koblet med en varm og solrig sommer. 

Godt med genanvendelse – fra haveaffald til kompost

Når skraldebilen er fyldt med haveaffald, kører den til et modtageanlæg, der neddeler og udsorterer haveaffaldet, altså skiller den fine løvdel fra grove stammer, tykke grene mm. Den grove del tørres og anvendes som biobrændsel – det er ca. 25% af den samlede mængde haveaffald. Den fine løvfraktion anvendes enten som markkompost eller bliver til ’almindelig’ kompost, som du måske kender det fra den årlige kompostkampagne på genbrugsstationen. Her vil du for øvrigt kunne hente kompost fra den 24. marts og indtil den 4. maj.

Kompostfraktionerne er med til at sikre, at næringsstoffer som fx fosfor kommer tilbage til naturen. På den måde er vi med til at sikre, at sparsomme ressourcer bliver udnyttet fornuftigt. 

Du kan selvfølgelig også vælge i stedet at bruge de afklippede grene til fx insekthotel og styrke biodiversiteten i din have eller selv lave kompost af dit haveaffald og på den måde give noget tilbage til naturen.