Vandmåler

Husk at holde jævnligt øje med din vandmåler

Vandbrud

Som husejer er det dig, der har ansvaret for at holde øje med dit vandforbrug. Tjek displayet på din vandmåler med jævne mellemrum, og test for eventuelle lækager og skjult forbrug.

Som husejer ejer du selv vandinstallationen i din ejendom og på din grund. Det betyder, at det er dit ansvar at vedligeholde rør, lukkeventiler mm. og at holde øje med dit vandforbrug. Lyngby-Taarbæk Forsyning ejer selve vandmåleren, og det er os, der har ansvaret for, at den virker korrekt. 

Derfor skal du tjekke din vandmåler

Det er en god idé jævnligt at tjekke din vandmåler for eventuelle alarmer og for at registrere dit forbrug. På den måde kan du bedre opdage, hvis der er et skjult forbrug, fx fra en dryppende vandhane eller et løbende toilet, eller hvis der pludselig skulle opstå et brud på en vandledning. Alt sammen noget der – udover at medføre stort vandspild – kan koste dig mange penge. 

Har du naturgas eller fjernvarme, kan det også være, at der er en fejl på din varmeinstallation, som forårsager et konstant vandforbrug. Mistænker du, at det er tilfældet, bør du få det undersøgt af en vvs-installatør. 

Find hjælp til aflæsningen af din vandmåler

Kan du se uro i overfladen i toiletkummen, kan det koste op mod 25.000 kroner ekstra årligt. Toilettet kan dog sagtens løbe, uden det umiddelbart kan ses. Også det vil tydeligt kunne mærkes på vandregningen, da ekstraregningen kan løbe op i 6.000 kroner. 

Hvordan opdager jeg en lækage

Men hvis det ikke er synligt, hvordan kan du så vide, om du måske har et toilet, der løber konstant, eller en lækage på et vandrør?

Her er to nemme metoder til at undersøge, om du har et skjult vandforbrug: 

  • Har du mistanke om et vandbrud, eller er du blevet orienteret om, at vi har modtaget en lækage-alarm: Sørg for, at alt vand i husstanden er slukket. Vaske- og opvaskemaskine må heller ikke køre. Aflæs herefter tallet på vandmåleren to gange med en halv til en hel times mellemrum. Hvis tallet på displayet har ændret sig, har du muligvis en lækage. 
  • Er du i tvivl, om dit toilet løber?: Test det ved at lade toilettet stå ubrugt et par timer. Så burde kummen stort set være tør. Sæt derefter et stykke toiletpapir fast bagerst i kummen og hold øje med, om det bliver vådt. Hvis det gør det, er det tegn på, at toilettet løber.

I begge tilfælde anbefaler vi, at du kontakter en autoriseret vvs-installatør, så du kan få udbedret skaden.