PFAS_vandkvalitet

Ingen PFAS i drikkevandet i Lyngby-Taarbæk

Drikkevand

Der er ingen grund til bekymring for kvaliteten af drikkevandet i Lyngby-Taarbæk. Vi kontrollerer løbende vandet, og ingen af PFAS-målingerne i vores drikkevandsboringer ligger i nærheden af grænseværdien.

I hele Danmark er der kommet øget opmærksomhed på PFOS og andre flourstoffer i drikkevandet. Medierne har kunnet berette om forurening af grundvandet med PFAS-mængder over grænseværdien 1.100 steder i landet, herunder også ét sted i Lyngby-Taarbæk. Her vil vi gerne understrege, at det ikke har nogen betydning for dit drikkevand.

”Vi er meget opmærksomme på forureningen på Mortonsvej, hvor der har ligget en tidligere plastfabrik. Vi holder nøje øje med udviklingen. Det er dog vigtigt at understrege, at målingerne er taget fra det sekundære grundvand og ikke fra det grundvand, vi indvinder fra. Derfor påvirker det ikke drikkevandet i Lyngby-Taarbæk, som stadig har en høj kvalitet”, siger programleder fra Lyngby-Taarbæk Forsyning, Anette Skibsted.

Det sekundære grundvand ligger i de øvre jordlag, mens drikkevandet udvindes dybere nede fra det primære grundvandsmagasin.

Vi holder øje med drikkevandskvaliteten gennem systematisk kontrol. Vores seneste målinger viser, at der i 2 af vores 9 indvendingsboringer er konstateret PFAS-stoffer, men at mængden ligger langt under grænseværdien. 

Mest interessant for dig som borger er nok, at vi også kontrollerer det vand, der distribueres fra Lundtofte Vandværk og Sjælsø Vandværk og ud til dig. Her ligger målingerne af PFAS så lavt, at de ikke kan måles. Du kan derfor trygt drikke vandet fra din hane. 

Fakta: Hvad er PFAS?
  • PFAS er en forkortelse af perfluorerede alkylforbindelser og består af en stor gruppe syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne. De mest kendte er PFOA, PFOS og PFOSA.
  • PFAS-stoffer har vand-, snavs- og fedtafvisende egenskaber og bruges bredt i industrien til bl.a. imprægnering af stoffer og forkromning. 
  • PFAS-stoffer er svært nedbrydelige og kan ophobes i miljøet. I større mængder kan PFAS-stoffer være sundhedsskadelige.