Aktuelt
Ingen akutte driftsbeskeder lige nu
Vandledning i Dyrehaven

Intensiv indsats har givet pote: halvering af vandspild på få år

Drikkevand

En af vores kerneopgaver er at holde ledningsnettet ved lige. Og en del af det vand, vi sender ud fra Lundtofte Vandværk, når ikke ud til borgerne, men går til spilde på grund af utætheder og brud på vandledninger. Gennem en intensiv renoveringsindsats har vi på få år næsten halveret vandspildet.

Lyngby er en gammel by. Det betyder også, at vores ledningsnet er gammelt. Vores vandledninger er i gennemsnit 45 år gamle, men mange er betydeligt ældre. 
 

Ledningerne er designet til at kunne holde i ca. 75 år, så der er en del af vores ledninger, der nærmer sig eller har nået pensionsalderen. Risikoen for utætheder og brud er nemlig større ved ældre ledninger. 
 

Og er der noget, vi gerne vil forhindre, er det brud og utætheder. De medfører nemlig, at en del af det rene drikkevand, vi sender ud til borgerne, går til spilde undervejs – og en af vores vigtigste opgaver er at passe på vores grundvandsressourcer.
 

Næsten en halvering af vandspildet på få år

I perioden 2017-2019 lå vandspildet i Lyngby-Taarbæk på over 10%. Ved at intensivere vores ledningsrenovering er det lykkedes os at reducere dette tal markant, idet vandspildet i 2023 var faldet til 5,8% svarende til vandforbruget for ca. 2000 familier og dermed nu ligger under landsgennemsnittet – noget vi ser som en stor succes. 


At mindre vand går tabt, er nemlig et vigtigt skridt, for selvom det her i Danmark er en selvfølge at have rent drikkevand lige ved hånden – og i vandhanerne – så er det ikke en ressource, vi har uanede mængder af.
Derfor arbejder vi videre for at få tallet endnu længere ned. Med over 200 kilometer vandledninger er det noget, der kræver knivskarpe prioriteringer. 
 

Vi sætter ind, der hvor behovet er størst

I 2023 opdaterede vi derfor vores strategiske renoveringsplaner for vandledningsnettet de kommende 20 år på baggrund af en lang række data. Her har vi forsøgt at tage højde for flere forhold end tidligere. 
Fx har vi valgt at prioritere renovering af vandledninger på strukturelt kritiske steder som f.eks. under jernbanekrydsninger og stærkt trafikerede veje. Samtidig er vandledninger i større dimension som udgangspunkt prioriteret højere end vandledninger med mindre dimension.

For at nå målet om et endnu lavere vandspild forventer vi desuden at intensivere visse aktiviteter. Vi har opdelt vores vandforsyning i kommunen i sektioner og således kan vi nu endnu hurtigere udpege, hvor vi har utætte vandledninger. Vi regner også med at opprioritere lækagesøgning; en metode hvor vi benytter avanceret udstyr til at søge efter utætte vandledninger, så vi kan få repareret dem hurtigst muligt og således også minimere vandspildet.