Vejrist

Langvarig regn presser kloaksystemet

Spildevand

Vand på veje. Og vand i kældre. De øgede regnmængder i disse dage presser kloaksystemets kapacitet til det yderste. Læs mere her og få nogle gode råd til, hvordan du sikrer dit hus bedst muligt.

Øgede regnmængder er en af de største udfordringer, klimaforandringerne stiller Danmark overfor. For tiden, hvor det regner meget og over længere tid, bliver vi alle sammen mødt af vand på veje og terræn. De store regnmængder kan også medføre oversvømmede kældre. 

Kloakkernes alder

Når der løber mere regnvand til kloakken, end der er plads til, vil regnvandet blandet med spildevand stige op gennem vejriste og strømme mod lavtliggende områder. Her er kældre særligt udsatte i forhold til oversvømmelser. 

For at gøre plads til de øgede regnmængder, arbejder vi i Lyngby-Taarbæk Forsyning med at renovere og udskifte vores kloakledninger. Det skyldes ledningernes alder, og at mængden af regn, de oprindeligt var designet til at rumme, var en anden end i dag. Vi arbejder ligeledes medklimatilpasning. Vi har blandt andet etableret flere store forsinkelsesbassiner, der midlertidigt skal opbevare regn for at aflaste kloaksystemet. Ved langvarig og kraftig regn bliver bassinerne fyldte, og derfor arbejder vores renseanlæg, Mølleåværket, på højtryk. Allerede ved udgangen af oktober i 2023 har der været mere spildevand sendt igennem til rensning, end der var i hele 2022. 

Kommunens vejriste

Årsagen til vand på veje og terræn kan også skyldes, at vandet ikke kan løbe ned i kloakken. Det gælder især hvis de vejriste, som Lyngby-Taarbæk Kommune har ansvaret for, er dækket med fx nedfaldne blade. Vi i Lyngby-Taarbæk Forsyning har ansvaret for de ca. 450 kilometer offentlige kloakledninger i Lyngby-Taarbæk, mens det erLyngby-Taarbæk Kommune der har ansvaret for vejristene rundt om i kommunen. Herunder at sikre, at de ikke er stoppet til, så regnvandet forhindres i at løbe i risten og videre ned i kloakken – og i stedet ophober sig på vejene.

Det kan du selv gøre

Som grundejer ejer du stikledningen inde på din egen grund og har selv ansvaret for at sikre, at der ikke kommer vand i din kælder. 

Her er nogle råd til, hvordan du kan forebygge oversvømmelser:

  • Rens dine tagrender og tagbrønde, så der ikke er blade og/eller grene, der forhindrer regnvandet i at løbe væk fra dit hus. 
  • Installer et højvandslukke, hvis du har afløb i kælderen. Det forhindrer, at spildevand fra den offentlige kloak ude i vejen kan løbe baglæns i ledningerne og op igennem afløbet i din kælder. 
  • Sørg for at bruge en autoriseret kloakmester, hvis dine kloakledninger skal repareres. 
  • Tænk over, hvad du opbevarer i kælderen, og hvor højt du placerer det, i tilfælde af at skaden skulle ske. 
  • Det kan være en god idé at have nogle sandsække liggende, som kan bruges til at forhindre vandmasserne i at trænge helt hen til og ind i dit hus. 
  • Du kan også overveje en mere permanent løsning, nemlig at etablere en eller flere LAR-løsninger – Lokal Afledning af Regnvand – i din have, hvorved du forhindrer regnvandet i at løbe i kloakken. For eksempel ved at opsamle noget af vandet, lade det sive ned i undergrunden eller lade det fordampe. Læs mere her.
  • Hvis du ser blade, der dækker for kommunens vejriste, kan du gøre dig selv og dine medborgere en stor tjeneste ved at fjerne dem, så de ikke forhindrer regnvandet i at løbe i risten og videre ned i kloaksystemet. 

Er du i tvivl om, hvem der ejer hvilke ledninger, kan du få et overblik her:

Hvilke ledninger er dine – og hvilke er vores? 

Hvis uheldet er ude, vil vi gerne høre fra dig

Ved ekstra voldsomme skybrud eller langvarig, kraftig regn kan oversvømmelser være uundgåelige. Er vejen eller kælderen blevet oversvømmet, er det vigtigt at undgå hudkontakt med vandet, da det kan være opblandet med kloakvand, som er en alvorlig smittekilde. Skulle du opleve at stå med vand i kælderen, skal du kontakte dit forsikringsselskab. Det er dem, der afgør, om du har mulighed for at få erstatning.  

Derudover må du meget gerne informere os på forsyning@ltf.dk, hvis du har haft oversvømmelse i dit hus eller din have. Så bidrager du nemlig med vigtig viden om afløbssystemet, når vi skal klimatilpasse og planlægge afløbssystemets fremtidige kapacitet.  

Hvis du oplever, at der kommer store mængder vand op af din skelbrønd, skal du kontakte os, så vi kan komme ud og undersøge nærmere. I situationer med store mængder vand eller under skybrudslignende tilstande må du forvente længere ventetid end normalt.

Relaterede nyheder

Når skybrud presser vores kloaksystem