Projekter

Lokalt samarbejde gør arbejdet med bæredygtighed langt mere effektivt

Klimatilpasning

Succesrigt, lokalt samarbejde har banet vejen for en stribe konkrete grønne tiltag – og flere nye er på vej.

I foråret 2022 blev et nyt stærkt lokalt samarbejde skabt. Kommunalpolitikere, Science City Lyngby, Lyngby-Taarbæk Forsyning, boligorganisationer og andre lokale virksomheder gik sammen om at få Lyngby-Taarbæk Kommunes bæredygtighedsstrategi til at leve.

I den forbindelse er der blevet etableret et Bæredygtighedsudvalg, som består af 13 medlemmer, som er kommunalpolitikere og folk fra kommunens erhvervsliv og civilsamfund. Et af indsatsområderne er at sikre, at der bliver handlet på den faldende biodiversitet og skabt bedre forudsætninger for arters overlevelse og udbredelse lokalt i Lyngby-Taarbæk.

De første resultater

Der er blevet knoklet med løsninger inden for grøn mobilitet, biodiversitet, handelsliv, datadeling, ejendomme, regnvand og kommunikation.

Et af de første initiativer er at invitere bl.a. arbejdspladser i Lyngby-Taarbæk til et forpligtende samarbejder om biodiversitet og grønne transportvaner.

Her skal et start-kit hjælpe virksomheder og andre aktører i gang, og undervejs kan der laves fælles aktiviteter, fx uddannelse eller deling af viden, værktøj og data.

Vi kan gøre en stor forskel 

Lyngby-Taarbæk Forsyning kan, i kraft af vores store grønne arealer, gøre utrolig meget for at hjælpe kommunen med at nå målene i Bæredygtighedsstrategien, specielt inden for natur og klimatilpasning.

Vi er derfor i fuld gang med at kortlægge de grønne arealer og lave standarder for, hvordan de bliver mere biodiversitetsvenlige – uden at det går ud over funktionalitet og æstetik. I vil derfor i de kommende år opleve, at mange grønne områder får et andet udseende, end det I er vant til.

Bæredygtighedsudvalget og -strategien

Lyngby-Taarbæk Kommunes §17. stk. 4 opgaveudvalg for Bæredygtighed består af en kreds af kommunalpolitikere og ledende medlemmer fra kommunens erhvervsliv og civilsamfund, som skal rådgive kommunalbestyrelsen og fremme implementeringen af kommunens bæredygtighedsstrategi "Sammen om et Bæredygtigt Lyngby-Taarbæk 2020-2050".

Opgaveudvalget skal i en begrænset periode hjælpe kommunalbestyrelsen med at gennemføre kommunens bæredygtighedsstrategi.

Læs mere om opgaveudvalget og Bæredygtighedsstrategien her.

Vi er også i gang med en større plan for, hvordan vi kan begrænse de overløb fra vores fælleskloak, som opstår ved kraftige regnskyl. I nogle områder kræver det separatkloakering (hvor man adskiller spildevand og regnvand), men generelt prøver vi at arbejde på at undgå at separat-kloakere. Det er nemlig en ret bekostelig affære. I stedet vil vi gerne satse på lokal nedsivning og udnyttelse af regnvand, som er bedre for miljøet og for pengepungen.  

Vi arbejder også på at lave forsinkelsesbassiner i spildevandssystemet, som hjælper med at afbøde de belastninger, som opstår, når det regner meget. Og i 2021 stod Ålebækken Ruinpark færdig. Det er en rekreativ park på 30.000 m2, som samtidig er et moderne klimatilpasningsanlæg, der har 10.000 m3 store forsinkelsesbassiner. Det medvirker til at forhindre overløb med forurenet vand til Mølleåen og Øresund.

Ålebækken Ruinpark er derfor helt i tråd med Bæredygtighedsstrategien, da strategien blandt andet har fokus på at minimere mængden af urenset spildevand i vandløb og at øge biodiversiteten på offentlige arealer. Og det må man sige, at Ålebækken Ruinpark gør med sin vilde natur.