skybrud oversvømmelse

Når skybrud presser vores kloaksystem

Klimatilpasning

Vand i store mængder er en af de største udfordringer, klimaforandringerne stiller Danmark overfor. Noget der allerede kan mærkes, men som for alvor vil sætte sit præg på byudviklingen i de kommende år. Og her spiller vi som forsyningsselskab en vigtig rolle.

Er du en af dem, der har stillet sig selv spørgsmålet om, hvorfor der ofte står vand i blandt andet viadukten ved Virum Station, når der har været skybrudslignende forhold? Eller har du oplevet vand i kælderen? I denne artikel udforsker vi, hvorfor det er nødvendigt med en langvarig og vedvarende indsats for at kunne indrette vores kommune til at håndtere skybrud.

450 kilometer. Så langt er vores kloaksystem. Det lyder måske af meget. Men alligevel er det ikke altid nok, når fx skybrud rammer os. Skybrud og langvarig kraftig regn rammer oftere og oftere Danmark. Lyngby-Taarbæk er ingen undtagelse. Når dette sker, medfører det nogle gange oversvømmelser i kældre og store vandmasser på vejene samt i lavtliggende områder.

Derfor er vi nødt til at finde plads til de øgede regnmængder – så de ikke ender i private hjem og så vidt muligt heller ikke i naturen sammen med fortyndet spildevand. Og det er vi allerede godt i gang med. Vi har flere forsinkelsesbassiner, der midlertidigt kan opbevare regnvand og spildevand, indtil der igen er plads i kloaksystemet. 

Ved skybrud og kraftig regn
  • Hvis du observerer, at et kloakdæksel er beskadiget eller mangler, bedes du straks kontakte os på telefon: 72 28 33 60. Uden for vores normale åbningstider vil en vagt besvare dit opkald.
  • Hvis du oplever oversvømmelser eller skader på din private ejendom, skal du kontakte dit forsikringsselskab. Men vi vil også gerne have, at du underretter os – gerne med en mail til forsyning@ltf.dk
     

I Ålebækken Ruinpark i Brede har vi for eksempel to nyere underjordiske bassiner og ét åbent bassin, som tilsammen kan indeholde og opbevare imponerende 10 millioner liter vand. Desuden har vi flere regnvandsbassiner, blandt andet i Virum Parken. Trods disse tiltag kan mængden af vand fra skybrud eller vedvarende kraftig regn nogle gange være så ekstrem, at vores nuværende kapacitet ikke er tilstrækkelig. Nylige hændelser i Århus demonstrerede, hvor hurtigt situationen kan eskalere, når der falder ekstremt meget regn på kort tid, og medføre oversvømmede gader og huse.

Projektchef Jane B. Madsen forklarer: 

”Intensiteten af regnen har ændret sig gennem tiden – der er flere kraftige regnskyl og flere skybrud. Det medfører, at vores kloaksystemer mange steder ikke længere er tilstrækkelige, og at den infrastruktur, vi har opbygget gennem mange årtier, ikke længere er tilstrækkelig. Det er også tilfældet her i Lyngby-Taarbæk, og derfor har vi en omfattende opgave foran os”.

Langsigtet indsats

Lyngby er en gammel by og kan spores helt tilbage til vikingetiden. Det er vi stolte af, men det gør også, at vores mange kilometer kloakledninger er gamle. Mange af dem er mellem 50 og 100 år gamle. Disse rør blev etableret i en tid, hvor byen ikke var så tæt bebygget, og derfor er de ikke blevet ændret i takt med klimaforandringerne og de skærpede krav til kloaksystemets kapacitet. Desuden har kloakrørenes lange levetid den konsekvens, at det tager lang tid at udvide kapaciteten. Derfor kan det tage flere årtier at etablere et samlet afløbssystem, der opfylder nutidens behov og ønsker.

Direktør Flemming Horn Nielsen uddyber:

”At udskifte alle vores ca. 400 km kloakrør på én gang ville være en enorm økonomisk byrde, som alle borgere skulle bidrage til. Det ville også medføre betydelige gener i form af omfattende gravearbejde. Derfor fokuserer vi på at prioritere de områder, hvor kloaksystemet er hårdest belastet, og hvor borgerne oplever de største gener. Selvom vi arbejder intensivt på at forbedre vores kloaksystem, kan vi aldrig gardere os 100% i tilfælde af skybrud, hvilket Århus-hændelsen er et godt eksempel på”.

Han tilføjer:

”Klimatilpasning er en løbende proces, som kommer til at tage mange år og vil være en gradvis forandring af vores samfund, som vi hele tiden skal være opmærksomme på. Det er vigtigt at anerkende, at vejret og klimaet ændrer sig, og derfor er vi nødt til at træffe langsigtede beslutninger og være kloge i vores tilgang. Det skal vi gøre i samarbejde med kommunen”.

Vi ønsker at høre fra dig

For at forbedre vores kloaksystem og gøre det bedre rustet til at imødegå nutidens og fremtidens regnmængder er der brug for en vedvarende og langsigtet indsats. Nogle gange er det indlysende, når ekstrem regn rammer vores områder, som det indimellem sker ved viadukten ved Virum Station, hvor vand kan samle sig efter meget regn på kort tid. Men der er også steder i kommunen, der rammes af oversvømmelser, uden at det er synligt for forbipasserende. Det er ofte hos boligejere, og det er her, vi har brug for din hjælp og dine indberetninger.

Lyngby-Taarbæk Kommunes spildevandsplan fastlægger, at kloaksystemet er designet til at håndtere og lede en bestemt mængde vand – det kaldes serviceniveau. Dette niveau beskriver, hvilke typer regnhændelser kloaksystemet skal kunne tackle. Spildevandsplanen udarbejdes af kommunen med vores input som forsyningsselskab. Derfor opfordrer vi dig til at kontakte os, hvis du oplever oversvømmelser i forbindelse med skybrud eller langvarig kraftig regn. Jo flere oplysninger vi får fra dig, desto bedre kan vi planlægge og prioritere de nødvendige foranstaltninger i den kommende revision af kommunens spildevandsplan.