Ny sø i Virumparken skal modvirke oversvømmelser

Lyngby-Taarbæk Forsyning har anlagt et regnvandsbassin i Virumparken - det skal modvirke oversvømmelser i området.

I efteråret var det de store gravemaskiner, der satte deres præg på Virumparken. De har nu forladt området, og besøgende kan nu nyde synet af en mindre sø – i øjeblikket med is på overfladen.

Søen er i virkeligheden et regnvandsbassin og en del af det klimatilpasningsprojekt, som Lyngby-Taarbæk Forsyning arbejder på i Skolebakkekvarteret.

”Under kraftige regnskyl har der i Skolebakkekvarteret været problemer med oversvømmelser, som skyldes, at kloakledningerne ikke har kunnet håndtere de store mængder regnvand. Med projektet adskiller vi regnvand og spildevand, og regnvandet bliver ledt til Virumparken”, fortæller Nina Caspersen, der er projektleder i Lyngby-Taarbæk Forsyning.

Der er anlagt to bassiner i Virumparken. Det ene er en lille sø, der allerede nu indeholder lidt vand. Det andet har mere karakter af en kanal, der får tilført regnvand fra området. Hvis kanalen bliver fyldt, løber vandet videre til søen og det lave område omkring den.

”Inden vinteren satte ind, fik vi afsluttet anlægsarbejdet, og vi fik også plantet en række træer og siv rundt om den lille sø. Til foråret skal der planter i kanalen, og nogle steder skal græsset genetableres. Når planterne i kanalen har fået rodfæste, åbner vi for regnvandsledningerne, så regnvandet bliver ledt til parken, hvor det vil nedsive til undergrunden”, forklarer Nina Caspersen.

I 2017 indledes sidste fase i klimatilpasningsprojektet. Det er etablering af vejbede i Skolebakkekvarteret – i første omgang på Degnebakken. Vejbedene bremser vandet, og lader det sive ned i jorden.

”Klimaprojektet i Virum er fantastisk, da vi både mindsker risikoen for oversvømmelser og skaber nye, spændende byrum. At et regnvandsbassin kan blive til en fin, lille sø, der giver Virumparken ekstra liv, viser, at vi kan bruge de øgede vandmængder positivt samtidig med, at vi tager hånd om de øgede vandmængder”, siger Peter Linde, der er bestyrelsesformand i Lyngby-Taarbæk Forsyning.

 

Fakta om klimatilpasningsprojektet

Fase 1 – efterår 2015 og forår 2016
Separate regnvandsledninger anlægges i Skolebakkekvarteret.

Fase 2 – efterår 2016

Åbent regnvandsbassin anlægges i Virumparken. Bassinet er et såkaldt LAR-bassin, der modtager regnvand fra kvarteret. LAR er en forkortelse af Lokal Afledning af Regnvand.

Fase 3 – 2017
Der etableres vejbede på Degnebakken.

Samlet pris for projektet er 25 millioner kroner.

Skolebakkekvarteret har været ramt af større oversvømmelser efter kraftig sommerregn i 2007 og 2011. I juli 2016 var der også meget vand på vejene efter et kraftigt regnskyl.

 

Hvorfor adskilles regnvand fra spildevand?

Klimaforandringerne betyder flere og kraftigere regnskyl. Når regnvand bliver ledt til spildevandskloakken, kommer der et stort pres på kloaksystem og renseanlæg under kraftige regnskyl, og mange steder har kloakledningerne ikke kapacitet til de øgede regnmængder. Derfor ser vi allerede nu problemer med oversvømmede kældre flere steder i kommunen.

Når vi adskiller regnvand fra spildevand, belaster regnvandet ikke længere spildevandskloakken. Det betyder, at kraftige regnskyl ikke i samme grad skaber oversvømmelser med forurenet vand, og at regnvandet bliver ledt til bassiner, hvor det siver ned i jorden i stedet for at tage hele turen gennem kloaknet, renseanlæg og videre til Øresund. Med andre ord gavner projektet både beboere, grundvand, renseanlæg og havmiljøet.