Renovering af riste på Mølleåværket

Nyt risteprojekt godt for både miljøet og vores økonomi

Spildevand

Ny rist på Mølleåværket skal frasortere vatpinde og vådservietter endnu bedre, så vi forbedrer rensningen af spildevandet, mindsker vores elforbrug og reducerer vores brug af kemikalier.

Hvert år modtager Mølleåværket omkring 10 mio. kubikmeter spildevand fra 150.000 personer og virksomheder i og omkring Lyngby, Gentofte, Gladsaxe og Rudersdal. For at passe på naturen og miljøet skal spildevandet igennem en proces, hvor det først bliver renset mekanisk og derefter, biologisk og kemisk. Til sidst bliver det ledt ud i Øresund. 

Under den første del – den mekaniske rensning – bliver spildevandet ledt gennem et risteanlæg, der fungerer som en slags si, hvor klude, vatpinde, bind og andet affald bliver sorteret fra. Vi er ved at etablere en ny kæmperist, og når den er på plads, vil vi opleve en markant forbedring:  

”Vores nye rist er en god historie for både miljøet og vores økonomi. Det er en kendt og velafprøvet teknologi, der hjælper med at forbedre vores rensningsprocesser, reducere vores energiforbrug og minimere vores kemikalieforbrug. Det er også en god investering for os som virksomhed, og i sidste ende derfor også godt for kunderne”, fortæller fagspecialist Alf Thomassen fra Lyngby-Taarbæk Forsyning.

Fremtidssikring af renseanlægget

Mølleåværket er et af de mest avancerede renseanlæg i Danmark, og det kræver vedligehold og fremsynethed at følge den teknologiske udvikling på området. Risteprojektet er en del af en større renoveringsplan, hvor vi de kommende 10 år optimerer og forbedrer anlægget og driften heraf. Yderligere vil det nye anlæg afvande det, der er blevet skilt fra i risten, bedre, så vi skal køre mindre mængder væk fra anlægget, og det sparrer Mølleåværket for både afgift og transportudgifter.
”En anden sidegevinst ved projektet er, at arbejdsmiljøet bliver forbedret. Det gør det, fordi renseprocessen med den nye rist i højere grad indkapsles, hvilket reducerer smitterisiko”, fortæller Alf Thomassen. 

Udover den nye rist inkluderer projektet også et nyt stenfang, der skal beskytte risten mod skader fra store sten og lignende. På den måde sikrer vi, at risten kan holde mange år ud i fremtiden.

FN’s verdensmål 

I dag er der en stigende bevidsthed om at beskytte miljøet, og det er vigtigt for os at finde nye måder at forbedre vores arbejde på uden at skade den omkringliggende natur. Bæredygtighed er derfor blevet en del af Lyngby-Taarbæk Forsynings mindset, og da 89 procent af hele vores energiforbrug bliver brugt på Mølleåværket, har vi især fokus på at reducere CO2-aftrykket og minimere vores energiforbrug på renseanlægget. Her er risteprojektet et godt eksempel på, hvordan vi berører flere af FN’s verdensmål.

FN's Verdensmål - risteprojekt Mølleåværket

Her kan du læse mere om selve renoveringen og tidsplanen bag.    

 Her kan du læse mere om Mølleåværket.