solceller på grønt tag Mølleåværket

På taget af Mølleåværket skriver vi Danmarkshistorie på klimaområdet

Klimatilpasning

Forebyggelse af oversvømmelser, produktion af grøn energi og understøttelse af biodiversiteten på ét og samme tag. Som de første i Danmark kombinerer vi et grønt sedum tag med vertikale solceller.

Der er flere og flere virksomheder, der arbejder med at udvikle bæredygtige løsninger på nogle af de store udfordringer, vi som samfund står overfor. Og heldigvis for det. Desværre betyder det, at der nogle gange er kamp om de grønne arealer, der er til rådighed. Men måske behøver det ikke være sådan.

I samarbejde med virksomhederne Nature Impact, der er specialist i grønne tage, og Over Easy Solar, som producerer vertikale – altså lodrette – solcelleanlæg, har vi i hvert fald fundet en måde at udnytte et begrænset areal på og til tre vigtige dagsordener: klimatilpasning, understøttelse af biodiversiteten og produktion af vedvarende energi. 

I en længere årrække har vi haft lånt taget på pumpestationen ved renseanlægget Mølleåværket ud til et projekt, der tester grønne tages effekt som klimatilpasningsværktøj. Nu er der netop blevet monteret et dobbeltsidet vertikalt solcelleanlæg oven på dette grønne sedum tag. 

Med denne kombination betræder vi ny og ukendt jord – vi er nemlig de første til at afprøve den i Danmark. Og vi er meget spændte og har høje forventninger til, at projektet vil kunne bane vejen for nye og spændende muligheder på klimaområdet, særligt inden for bæredygtig byudvikling og regnvandshåndtering.

Optimale betingelser for at producere vedvarende energi

Fordi solcellerne både er vertikale og lave, vil de hverken blokere for sol eller nedbør, hvilket betyder, at planterne på det grønne tag stadig får fine vækstbetingelser. Det har flere fordele. 

Først og fremmest vil det grønne tag fortsat være et effektivt klimatilpasningsværktøj. De nyeste målinger af det grønne tags effekt viser, at det både mindsker mængden af regnvand, der løber i kloakken ved hverdagsregn, og også har en effekt under mindre skybrud. På årsbasis er det lige godt halvdelen af den regn, der falder, som tagene tilbageholder. 

Ved mindre byger om sommeren, kan det grønne tag absorbere al regnen. Under skybrud tilbageholder taget de første 15-20 mm, hvorefter vandet begynder at løbe af taget. Det skaber en forsinkelse i forhold til, hvornår vandet ender i kloakken. Selvom taget altså ikke optager al vandet ved kraftige regnbyger, bidrager det stadig til at mindske risikoen for oversvømmelser. 

Derudover vil planterne fortsat udgøre et spisekammer for insekter, hvilket gavner biodiversiteten. 

Solcelleanlægget vil drage fordel af planterne, da de skaber en fordampning, som har en kølende effekt. Det forventer vi vil give dem de optimale betingelser for produktion af grøn strøm, da solcellernes ydeevne bliver dårligere, når temperaturerne overstiger et vist niveau. Der vil dermed både være penge og CO2 at spare ved at have anlagt solcelleanlægget ovenpå det grønne tag fremfor et almindeligt tag af tagpap.