Penge

Så meget kan du forvente at skulle betale for affald, vand og spildevand i 2024

Nyhed

Næste år forbliver prisen for affald den samme, mens prisen for vand og spildevand stiger markant. Her kan du blive klogere på de forventede priser, og hvad de vil betyde for dig.

De forventede priser for affald i 2024 er nu beregnet og godkendt i vores bestyrelse. Nu mangler blot de endelige godkendelser i kommunalbestyrelsen – det skal ske inden nytår. 

Priserne for at være kunde i Lyngby-Taarbæk Forsyning er baseret på forskellige takster. De fleste kunder hos Lyngby-Taarbæk Forsyning vil få uændrede takster for affaldshåndtering i 2024 sammenlignet med 2023. Der vil dog være en mindre justering i forbindelse med haveaffaldsordningen

Taksten for vand og spildevand vil derimod stige med ca. 23 kroner – fra ca. 66 kroner per m³ til ca. 89 kroner per m³. For en gennemsnitlig familie, der bruger 80 m³ vand om året, svarer denne prisstigning til en ekstraudgift på ca.153 kr. pr. måned eller ca. 1840 kr. årligt.

Derfor sker der en prisstigning på spildevand

Der er flere årsager til, at prisen for at få afledt og renset spildevand er den, der har ændret sig mest – den udgør ca. 21 kr. af de ca. 23 kr. Den primære årsag er flere udgifter til klimatilpasning. 

Hovedårsagen er, at klimatilpasning fylder tiltagende mere på vores budget. Og det er med god grund. De øgede regnmængder og vandmasser presser vores kloaksystem og infrastruktur. Hyppigere og voldsommere skybrud har flere gange skabt oversvømmelser og ødelæggelser. Samtidig bliver der stillet flere krav til os som forsyningsselskab i forhold til at håndtere spildevandet, så vi passer på miljøet. En stor del af vores udgifter går derfor til at etablere forskellige klimatilpasningsanlæg for at fremtidssikre byområderne mod oversvømmelser og beskytte naturen mod forurening fra overløb. Her er forsinkelsesbassinerne i Ålebækken Ruinpark en af de store poster. Og da klimatilpasning bliver en større og større nødvendighed, forventer vi, at det også vil påvirke priserne set henover en 10-årig periode.  

Prisstigningen skyldes ligeledes ledningsomlægningen i forbindelse med letbanearbejdet, og at effekten af inflationen kommer med 2 års forsinkelse. Den betydelige stigning i elregningen og de generelle prisstigninger på varer og materialer, som krigen i Europa har forårsaget, slår også først igennem i priserne for 2024.

Mindre stigning på vandpriserne

Den mindre prisstigning på vand, der udgør ca. 2 kroner af de ca. 23 kroner, skyldes, at Lyngby-Taarbæk Forsyning har foretaget forskellige initiativer for at optimere driften og højne forsyningssikkerheden på vandområdet. Blandt andet ved at renovere to kildepladser og etablere nye råvandsledninger, som fører vandet fra kildepladserne til Lundtofte Vandværk. 

Ingen fortjeneste trods prisstigning

Som kunde er det naturligt at stille sig selv det spørgsmål, om prisstigningen kommer os som selskab til gode. Men som forsyningsselskab er vi underlagt en lovgivning, der betyder, at vores indtægter og udgifter hviler i sig selv. Det betyder også, at vi ikke tjener penge på at levere vand, aflede og rense spildevand eller håndtere affald. Derfor har vi selvfølgelig fokus på at have de lavest mulige priser og driftsomkostninger, uden at det går ud over vores høje serviceniveau.

Hos Lyngby-Taarbæk Forsyning gør vi alt for at være et effektivt forsyningsselskab samtidig med, at vi overholder lovgivningens effektiviseringskrav. For at sikre en sund økonomisk balance er vi nødt til at foretage en nødvendig, men markant takststigning i 2024. Takststigningen i 2025 og 2026 forventes dog at være yderst beskeden på vand og spildevand. Forventningen er, at der som følge af et nødvendigt vedvarende fokus på investeringer i klimatilpasning vil være stigninger i taksten set hen over en 10-års periode.

Sammenligning med andre forsyningsselskaber

Hvert år sammenligner branche- og interesseorganisationen DANVA priserne i hele landet. I 2023 lå Lyngby-Taarbæk Forsyning blandt den laveste tredjedel med en pris på 6.608 kr. per 100 m³, hvilket er betydeligt under landsgennemsnittet på ca. 7.400 kr. Selv med den forventede stigning i 2024 forventer vi stadig at være konkurrencedygtige i forhold til andre forsyningsselskaber på grund af generelle prisstigninger i hele branchen, som er drevet af inflationen og stigende el-omkostninger.