kraftig regn i skybrudssæson

Sådan skybrudssikrer du dit hus

Klimatilpasning

Skybrudssæsonen er over os. Ved kraftige regnbyger er husets kælder i særlig risiko for oversvømmelse. Få her nogle gode råd til, hvordan du sikrer dit hus bedst muligt. 

Skybrud og kraftige regnbyger kan forekomme året rundt, men er et vejrfænomen, der typisk indtræffer i sommermånederne. 

Når himlen åbner sig, og vandet styrter ned, kan der falde så meget regn på én gang, at kloaksystemet ikke kan følge med. Der vil løbe mere regnvand til kloakken, end der er plads til, hvilket vil få regnvandet, blandet med spildevand, til at stige op gennem vejriste og strømme mod lavtliggende områder. Herudover er kældre særligt udsatte i forhold til oversvømmelser.

Som ejer har Lyngby-Taarbæk Forsyning ansvaret for de ca. 450 kilometer offentlige kloakledninger i Lyngby-Taarbæk. For at mindske risikoen for overløb med blandet regn- og spildevand samt oversvømmelser foretager vi løbende renoveringer af kloakledninger og udfører forskellige klimatilpasningsprojekter, der kan øge kapaciteten af afløbssystemet. 

Men som grundejer ejer du stikledningen inde på din egen grund og har selv ansvaret for at sikre, at der ikke kommer vand i din kælder. 

Sådan kan du forberede dig

Her er nogle råd til, hvordan du kan forebygge oversvømmelser:

  • Rens dine tagrender og tagbrønde, så der ikke er blade og/eller grene, der forhindrer regnvandet i at løbe væk fra dit hus. 
  • Installer et højvandslukke, hvis du har afløb i kælderen. Det forhindrer, at spildevand fra den offentlige kloak ude i vejen kan løbe baglæns i ledningerne og op igennem afløbet i din kælder. 
  • Sørg for at bruge en autoriseret kloakmester, hvis dine kloakledninger skal repareres. 
  • Tænk over, hvad du opbevarer i kælderen, og hvor højt du placerer det, i tilfælde af at skaden skulle ske. 
  • Du kan også overveje at etablere en eller flere LAR-løsninger – Lokal Afledning af Regnvand – i din have, hvorved du forhindrer regnvandet i at løbe i kloakken. For eksempel ved at opsamle noget af vandet, lade det sive ned i undergrunden eller lade det fordampe. Læs mere om LAR her.
Hvornår er der tale om skybrud?

En regnbyge kan karakteriseres som et skybrud, når der falder mere end 15 millimeter regn på 30 minutter. Nogle gange er skybruddene dog langt kraftigere end det. I Danmark har man fx målt skybrud, hvor der er faldet op til 70 millimeter regn på bare 15 minutter.

Vær også opmærksom på løse kloakdæksler. Presset fra vandet i kloakkerne kan skubbe kloakdækslerne af. Hvis du opdager et kloakdæksel, der mangler, eller ikke ligger rigtigt, er du velkommen til at kontakte Lyngby-Taarbæk Forsyning på 72 28 33 60.

Hvis uheldet er ude

Ved ekstra voldsomme skybrud kan oversvømmelser være uundgåelige. Er vejen eller kælderen blevet oversvømmet, er det vigtigt at undgå hudkontakt med vandet, da det kan være opblandet med kloakvand, som er en alvorlig smittekilde. Skulle du opleve at stå med vand i kælderen, skal du kontakte dit forsikringsselskab. Det er dem, der afgør, om du har mulighed for at få erstatning.  

Derudover må du meget gerne informere os på forsyning@ltf.dk, hvis du har haft oversvømmelse i dit hus eller din have. Så bidrager du nemlig med vigtig viden om afløbssystemet, når vi skal klimatilpasse og planlægge afløbssystemets fremtidige kapacitet.