frostsprængt vandrør

Sådan undgår du frostsprængte vandrør

Vandbrud

Ved overgangen fra minus- til plusgrader er der særlig høj risiko for sprængte vandrør. Vi har samlet nogle gode råd til, hvordan du kan forebygge og opdage frostsprængninger.

Frostgrader kan være hårde ved dine vandrør. Hvis de ikke er tilstrækkeligt beskyttet mod kulden, risikerer du, at vandet fryser til is. Det vil typisk få røret til at udvide sig, hvilket i værste fald kan medføre revner eller sprængninger. 

Når det så igen bliver frostgrader, og vandet tør, vil det fosse ud. Derfor opstår der flere vandbrud end ellers, når vi går fra minus- til plusgrader. 

Gode råd til at undgå frostsprængninger

Der er en række forskellige ting, du kan gøre for at forebygge brud på dine vandrør. 

  • Hold gang i vandcirkulationen: Vandrør har sværere ved at fryse til is, når der er bevægelse i dem. Sørg derfor for hele tiden at have cirkulation i dine vand- og varmerør, når der er frostvejr.
  • Isolér rørene: I perioder med hård frost kan selv rør med almindelige cirkulation fryse til. Det er derfor en god ide at isolere rørerene, især dem i skunkrum, på loftet eller uden for boligens klimaskærm – dvs. husets mure, tag, døre og vinduer. 
  • Sørg for, at din bolig er godt opvarmet: Forsikringen dækker som hovedregel ikke frostskader i uopvarmede bygninger, medmindre vandtilførslen er lukket, og anlægget er tømt for vand.
  • Luk for vandet i sommer- eller fritidshuset: Luk for hovedhanen, når du ikke er der om vinteren. Det kan også være en god ide at tappe alt vand ud af rørene for at sikre, at der ikke er noget vand tilbage, der kan fryse.

Gode råd til at opdage frostsprængninger

De fleste opdager en frostsprængning ved at store mængder vand pludselig strømmer ud. Der kan dog være tilfælde, hvor det kan være svært at opdage, fx hvis vandrøret er skjult. 

  • Hold øje med dine vandhaner og andre installationer, der bruger vand: Er der fx pludselig ikke vand på badeværelset, kan det være tegn på et tilfrosset rør.
  • Hold øje med din vandmåler: Sluk for alt vand i huset, inklusiv opvaske- og vaskemaskine og tjek tallet med en halv til en hel times mellemrum. Hvis tallet ændrer sig, er det tegn på, at der er en lækage. Læs mere om alarm på din vandmåler her. 

I begge tilfælde skal du kontakte en autoriseret VVS’er, så du kan få undersøgt det nærmere.