Efterklaringsbassin Mølleåværket

Særlig spildevandshåndtering skåner naturen for forurening og skaber grøn energi

Mølleåværket

Under spildevandsrensningen opstår et restprodukt kaldet slam. Vores renseanlæg Mølleåværket er et af de anlæg i Danmark, som skiller sig ud ved, at vi udnytter slammet til at producere biogas.

Mølleåværket er et af de mest avancerede renseanlæg af sin slags i Danmark med et ekstra rensetrin og høj udnyttelse af restprodukterne til produktion af grøn strøm og varme. Hvert år modtager vi omkring 10 mio. kubikmeter spildevand fra 150.000 personer og virksomheder i Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Rudersdal og Gentofte. 

Når spildevandet ankommer til Mølleåværket, er det igennem forskellige rensetrin. Først en mekanisk rensning, og efterfølgende en biologisk og kemisk rensning, hvorefter det rensede spildevand til sidst bliver ledt ud i Øresund. Under denne proces fremkommer der et restprodukt kaldet spildevandsslam. 

I Danmark er det almindelig praksis at sprede slammet ud på landbrugsjord som gødning. Slammet indeholder nemlig forskellige næringsstoffer, som jorden har gavn af. 

Ifølge Miljøministeriet er det dog også herfra meget af den mikroplast, der ender i naturen, kommer fra. Der er mistanke om, at det samme gælder PFAS-stoffer og medicinrester. Spildevandsslam er i øvrigt ikke godkendt af EU til brug i økologisk landbrug.  

På Mølleåværket har vi valgt at udnytte slammet til at producere biogas, som vi bruger til at fremstille grøn strøm og varme, i stedet for at køre slammet ud på landbrugsjord. Biogassen bruger vi til at opvarme vores bygninger og producere grøn strøm i vores gasmotor. 

Efter produktion af biogas bliver det resterende slam brændt af i vores forbrændingsanlæg , hvorefter der kun er lidt aske tilbage. 

På den måde udnytter vi ressourcerne til at producere bæredygtig energi, samtidig med at så lidt som muligt går til spilde, og at naturen skånes for miljøfremmede stoffer.

Læs mere på Mølleåværkets hjemmeside