Tak for i år

Tak for i år – det har kendetegnet 2023

Nyhed

2023 er ved at nå sin slutning. Vi vil derfor gerne ønske alle vores kunder og samarbejdspartnere en glædelig jul og godt nytår. Året har handlet om affaldsordninger, klimatilpasning, forsyningssikkerhed, øgede regnmængder og meget mere.

Hvad har kendetegnet 2023 i Lyngby-Taarbæk Forsyning? Her giver vi dig et overblik over nogle af de opgaver, projekter og udfordringer, vi især vil huske året for. 

Forsyningssikkerhed 

Vi har renoveret både vandledninger og spildevandsledninger i kilometervis i løbet af 2023, så vi sikrer, at vi fortsat kan forsyne vores kunder med rent drikkevand og hjælpe dem af med deres spildevand. Det var også i 2023, at vi færdiggjorde vores omfattende renoveringsarbejde på den store hovedvandledning, der bristede i 2022. Den vigtige vandledning blev i sensommeren taget i brug igen efter at være blevet renoveret, forstærket og testet. 

Vores drikkevand

Trusler mod drikkevandet har også i 2023 været i fokus i medierne. De seneste år har særligt handlet om PFAS, og i år kom nitrat også i søgelyset. Vi analyserer løbende det grundvand, vi henter op og laver til drikkevand – og kontrollerer det også inden vi sender det ud i hanerne – og man kan som borger i Lyngby-Taarbæk fortsat roligt drikke vandet. Derfor er der alligevel god grund til at passe på det, og det kan alle være med til, fx ved at droppe sprøjtegift og bruge grus i stedet for vejsalt –budskaber vi i årets løb skruede op for. 

Et vådt år

Klimaforandringerne er til at tage og føle på – fx har regnmængderne i 2023 været massive. Det har i perioder sat pres på vores kloaksystem. Vi har i årets løb set, hvordan vores forsinkelses- og opsamlingsbassiner gør en vigtig forskel, men det er en langvarig og fortsat indsats, der skal til, for at vi kan håndtere de store vandmasser, så de gør mindre skade på natur og boliger. Klimatilpasning er derfor fortsat en af vores vigtigste opgaver.

Centrale renoveringer på renseanlægget

Vores renseanlæg Mølleåværket modtager millioner af kubikliter spildevand hvert år. Det er vigtigt, at vi har et effektivt anlæg, og derfor har vi i 2023 blandt andet udskiftet pumpen, der sender spildevandet ind på anlægget. Vi har også installeret en ny kæmperist, der frasorterer affald i starten af renseprocessen og udskiftet membraner i det helt unikke MBR-anlæg, der renser en del af spildevandet ekstra godt. Noget tyder på, at renseanlægget i år slår rekorden fra 2021, hvor 9 millioner kubikmeter spildevand kom igennem anlægget. Det skyldes de  store mængder regn, der er faldet, så jo bedre anlægget er rustet til opgaven, jo mere effektivt kan vi rense og passe på miljøet.

Læring for den kommende generation

2023 har med hensyn til indlæring stået i samarbejdets tegn. Både Raadvad Naturskole og Atheneskolen – en grundskole for højt begavede børn – har indgået samarbejde med os om undervisning af skoleelever – hvoraf nogle af dem forhåbentlig kan være med til at løse fremtidens udfordringer. I Ålebækken Ruinpark har vi også etableret skilte med læring og lydfortællinger for alle dem, der har lyst til at gå tur i området – de yngre såvel som de ældre generationer – ligesom vi stille og roligt er startet op med besøgstjeneste på vores vandværk, renseanlæg og genbrugsstation. Her kan folkeskolelærere booke rundvisninger for deres klasser.

Affald – en vigtig ressource

Affaldsordninger er en af vores kerneopgaver, og i løbet af 2023 har vi implementeret endnu flere ordninger. Alle vores kunder skal som minimum sorterer i de 10 typer affald – noget som  regeringen har vedtaget og gælder for alle danskere husstande. Jo mere affald vi kan indsamle til genanvendelse, jo bedre, men nogle af fraktionerne er nyere og skal derfor lige ind under huden på de fleste – fx tekstilaffald. Her er der nemlig tale om rene, men slidte, ødelagte og hullede tekstiler, der ikke kan gives videre til andre, så det skal ikke forveksles med tøj og tekstiler til genbrug. 

Mere digitale

2023 har været et år, hvor vi har udfaset brugen af fysiske breve i det omfang, det har været muligt, og implementeret udsendelse af informationer om vores arbejde på sms og/eller mail samt via e-Boks i stedet. Omlægningen er i høj grad sket for at imødekomme vores kunder, der i vores store kundeundersøgelse i 2022 gav udtryk for, at de foretrækker sms’er og digitale breve, når de skal høre fra os.

Opdateret hjemmeside – med populær side om driftsinfo

I foråret 2023 kom et nyt design med nye funktioner på vores hjemmeside til verden. Vi traf især beslutningerne om den nye hjemmeside på baggrund af data – ved at lytte til jer kunder og analysere jeres adfærd på siden, herunder hvilke sider I besøger mest. Et nyt samlet punkt med driftsinfo er en af de største ændringer, som i høj grad også baserer sig på kundeundersøgelsen, hvor det var et stort ønske fra kundernes side, at det skulle være nemmere at se, hvor vi arbejder, og hvordan det potentielt kan påvirke hverdagen for den enkelte kunde.

Tak for i år

Dette var blot et udåpluk af det, vi i Lyngby-Taarbæk Forsyning har arbejdet på i 2023. Vi glæder os til at fortsætte det vigtige arbejde med drikkevand, spildevand, klimatilpasning og affaldshåndtering i 2024.

Vil du følge med i vores arbejde næste år? Og vil du sikre dig, at vi har dine kontaktdata, hvis fx vores arbejde påvirker din hverdag? Så tilmeld dig herunder:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig besked-service