toilet toiletrulle beskåret

Toilettets Dag: Har du styr på, hvad du må smide i toilettet?

Spildevand

I anledning af den 19. november, som FN har udpeget som Toilettets Dag, sætter vi fokus på, hvorfor der faktisk er god grund til at passe på toilettet og vores fælles kloaksystem – og hvorfor toilettet ikke kan bruges som en skraldespand.

Toilettet er en af de ting, vi bruger hver dag – mange gange – og alligevel er toilettet nemt at tage for givet og bliver ofte associeret med noget ulækkert. Men vi er faktisk meget heldige at have det. 

På verdensplan lever 3,5 milliarder mennesker uden sikre og ordentlige sanitære forhold, og flere end 400 millioner mennesker besørger i det fri. Noget der har enorme sundhedsmæssige konsekvenser – og særligt for små børn er det livstruende. FN har udpeget den 19. november for netop at sætte fokus på dette. 

I Danmark er vi heldigvis forskånet for mangel på toiletter og kloaksystemer. Men hvorfor så markere Toilettets Dag her? Fordi vi i Lyngby-Taarbæk Forsyning gerne vil slå et slag for gode toilet-vaner af en årsag.

Det sker nemlig lidt for ofte, at toilettet bliver brugt som skraldespand. Og det er noget skidt – noget som kloaksystemet normalt ellers gerne tager sig af, men her er der tale om det ’forkerte’ og unaturlige skidt. Smider du affald i kummen, kan det nemlig lave ravage på den lange vej gennem kloaksystemet og til renseanlægget. 

Kun 2 ting hører til i toilettet

Hvis vores kloaksystem skal blive ved med at fungere optimalt, og spildevandet fortsat skal renses så grundigt som muligt, kræver det, at vi alle passer på vores fælles kloaksystem og tænker os lidt mere om i vores måde at bruge vores toilet.

Det er ganske nemt at huske, hvad der må komme i toilettet – der er nemlig kun tale om 2 ting:

  • De naturlige ting, der kommer ud af kroppen.
  • Toiletpapir, fordi det nemt opløses.

Og intet andet. Så simpelt er det. Alligevel bliver der her i Lyngby-Taarbæk smidt enorme mængder affald ud i toilettet hver eneste år – svarende til vægten af 106 fuldvoksne han-flodheste. Derfor gentager vi gerne vores budskab om, at toilettet ikke er en skraldespand.

Vådservietter, hår, vatpinde mm. ødelægger kloaksystemet

Noget af det affald, vi oftest ser i kloakken og i vores kæmpe-rist på renseanlægget, er vådservietter, hår, tamponer, vatpinde, engangsklude og kondomer. Der havner også fedt og madvarer. Alt sammen noget der kan skabe problemer, fra du trækker ud i toilettet og til spildevandet ender på vores renseanlæg og skal igennem en reseproces.  

For hvis du smider affald i toilettet, kan det nemlig tilstoppe både dine og vores kloakrør. Det kan føre til, at kloakken flyder over, og at spildevandet strømmer mod fx kældre, eller at spildevandet løber retur til dit afløb og op i din bolig.

Tip til at passe på toilettet

Sæt en lille affaldsspand på dit badeværelse eller toilet til vat, ørerensere, hygiejnebind, vådservietter, hår fra hårbørsten mm. – så er det nemmere at komme af med affaldet på den rigtige måde.

Affaldet kan også sætte sig fast i og ødelægge vores pumper, hvilket vil betyde, at spildevandet strander ved lavtliggende områder. Det kan skabe oversvømmelser, hvor det sundhedsskadelige spildevand og affaldet ender i naturen. Og hver gang vi skal ud at reparere, koster det og ses i sidste ende på din og de andre kunders regning. Det kræver også ekstra ressourcer på renseanlægget at vedligeholde vores kæmperist, der fanger affaldet. 

Så selvom det kan være fristende at smide alle mulige ting i toilettet og det umiddelbart forsvinder ud af syne, så tænk dig om en ekstra gang – både for din, vores og naturens skyld.