Vandhane der drypper

Trods forureningsundersøgelse i Lyngby kan du trygt drikke vandet fra hanen

Drikkevand

Region Hovedstaden foretager lige nu undersøgelser af grundvandet i området omkring Lyngby Sø, da der tidligere er påvist forurening med PFAS. Du kan dog trygt drikke vandet fra din hane.

Forurening af drikkevandet er noget, der bekymrer mange. Og med god grund. Den seneste tid har nitrat i drikkevandet og dets indflydelse på vores sundhed fyldt i medierne. Tidligere på året kunne man læse mange historier om fund af PFAS-stoffer i det sekundære grundvand rundt om i landet.

Som en del af den offentlige indsats for at sikre mennesker, miljø og grundvand foretager Region Hovedstaden i øjeblikket undersøgelser af de lokaliteter, hvor der har været fund. Regionen har blandt andet igangsat supplerende undersøgelser ved Mortonsvej i Lyngby, hvor der engang lå en plastvirksomhed. Her er der tidligere blevet påvist forurening med PFAS-forbindelser og chlorerede opløsningsmidler i det øverste terrænnære grundvand på ejendommen. 

Regionens rådgiver udfører i den forbindelse geofysiske undersøgelser på arealerne omkring Lyngby Sø samt på selve søen i ugerne 49 og 50. 

Netop fordi der er tale om det sekundære grundvand, der ligger i det øvre jordlag, har den tidligere målte forurening ikke nogen direkte indflydelse på drikkevandet. Det udvindes nemlig fra det primære grundvandsmagasin, der befinder sig langt dybere nede i jorden.  

Som leverandør af rent drikkevand holder Lyngby-Taarbæk Forsyning et skarpt øje med udviklingen af skadelige stoffer i drikkevandet – herunder både i det grundvand der indvindes, og i det drikkevand der sendes ud til borgerne. 

På baggrund af de nyeste målinger – som Lyngby-Taarbæk Forsyning præsenterer i den seneste vandkvalitetsrapport – konkluderes det, at drikkevandskvaliteten i Lyngby-Taarbæk er god, og at der fortsat ikke er grund til bekymring for hverken PFAS eller nitrat.

Følger udviklingen tæt med ekstra analyser

Vi er ifølge Drikkevandsbekendtgørelsen forpligtet til at foretage kontrol ved forsyningsselskabets kildepladser/boringer, hvorfra der bliver pumpet grundvand op, hvert 3. år. Derudover foretager vi løbende analyser af det vand, der bliver distribueret fra vores vandværk og ud til jer kunder.

Dette monitoreringsprogram omfatter også analyser med særligt fokus på PFAS-stoffer. Tidligere har vi kunnet konstatere et ganske lavt indhold af PFAS i 2 af i alt 9 indvindingsboringer. Vi har derfor valgt at øge antallet af analyser ved alle kildepladserne, så der ikke blot bliver taget de målinger, lovgivningen kræver, men et øget antal analyser. 

PFAS og nitrat langt under grænseværdierne

Region Hovedstadens undersøgelser skal kortlægge, hvordan de geologiske lag under overfladen er fordelt. Dette skal give en bedre forståelse af, om den terrænnære grundvandsforurening med tiden kan trænge ned til grundvandsmagasinet, hvor der oppumpes drikkevand fra. 

Så sent som i april og juni i 2023 har vi foretaget to ekstra kontrolanalyser i de boringer, hvor der tidligere er konstateret lave indhold af PFAS. Begge viste, at indholdet af PFAS stadig ligger langt under de gældende grænseværdier. I den forbindelse har vi også analyseret det vand, der bliver sendt ud til kunderne fra Lundtofte Vandværk, og her er der fortsat ingen spor af PFAS. 

Nitrat er et af de andre stoffer, der er blevet testet for, både i vandet fra Lundtofte Vandværk, hvor hovedparten af drikkevandet kommer fra, samt i vandet fra Sjælsø Vandværk, som udgør 40% af det vand, Lyngby-Taarbæk Forsyning distribuerer. Her lå indholdet af nitrat på henholdsvis 2,6 mg per liter og 2,4 mg per liter, hvilket i begge tilfælde er langt under den gældende grænseværdi på 50 mg nitrat per liter. 

Der er derfor ingen fare ved at drikke det vand, der kommer ud af hanen i Lyngby.