Ryd sne

Undgå at bruge vejsalt, når der er sne og frost

Drikkevand

Vejsalt er effektivt, når du som grundejer skal sikre, at der ikke er is på fortovet, i din indkørsel og på adgangsvejen til dine affaldsbeholdere. Men saltet skader grundvandet. Vi opfordrer derfor til at benytte alternativer, når du skal fjerne is og sne.

Vintermånederne melder snart deres ankomst. Det gør sne og frost formentlig også. Hvis du er grundejer, er du forpligtet til at rydde sne og sørge for, at der ikke er glat på arealer, hvor andre færdes – fx forbipasserende eller din skraldemand. Det gælder blandt andet fortovet, din indkørsel og havegangen hen til dine affaldsbeholdere, da skraldemanden af sikkerhedsmæssige hensyn ellers ikke kan afhente dit affald. Og her er der mange danskere, der fristes til at benytte vejsalt, når sneen er skrabet væk. Men der er flere gode grunde til at tænke i alternativer.

Vejsalt – effektivt men skader miljøet og grundvandet

Vejsalt kan fremstå som en god løsning, når det kommer til at bekæmpe isglatte veje. Det gør det, det skal, og så er det også forholdsvis billigt og nemt at få fat på. Men der er også negative konsekvenser ved at gøre brug af det. 

Vejsalt indeholder nemlig natrium og klorid, som siver ned til grundvandet, efter det er blevet spredt ud på blandt andet fortove og indkørsler. Og grundvandet skal vi bruge til at lave drikkevand – derfor er det vigtigt, at vi alle passer på det. Desuden er vejsalt skadeligt for den omkringliggende natur, og også for fliser og sten.

Så trods den gode effekt råder vi til at droppe brugen af vejsalt. Kun i sjældne tilfælde, hvor grus ikke er tilstrækkeligt, kan du undtagelsesvist bruge lidt salt.

Grus er et godt alternativ

Der findes alternative tømidler på markedet – nogle af dem er sværere at få fat på end vejsalt, og oftest er de også dyrere. Og da flere af dem er kemisk fremstillet, kan de også have en negativ påvirkning på miljøet. Vi anbefaler derfor også at undgå disse og i stedet vælge et middel bestående af naturligt fremstillede materialer.

Fordelene ved grus som glatførebekæmpelse
  • Miljøvenlig: Grus forurener ikke som salt.
  • Mindre skade på køretøjer: Grus slider ikke på køretøjerne.
  • Lavere omkostninger: Grus er generelt billigere end salt.
  • Langvarig virkning: Grus forbliver på fortov og fliser i længere tid.
  • Velegnet til lave temperaturer: Virker godt ved meget lave temperaturer.

Et af de bedste alternativer til at bekæmpe glatte fortove og indkørsler er grus, som vores nabolande både nord og syd for os anvender fremfor salt. Gruset får ikke sneen til at smelte ligesom salt, men til gengæld belaster det ikke grundvandet og vandmiljøer, som vejsaltet gør – og det danner et skridsikkert underlag. Grus er derfor et godt alternativ, når det er koldt og glat.

Sådan gør du

Før du strør gruset ud, skal du fjerne en del af sneen. Dette sikrer, at gruset har en overflade at binde sig til, så du opnår en skridsikker overflade. Spred gruset jævnt over det glatte område. Det er vigtigt at fordele gruset jævnt for at undgå klumper og skabe en skridsikker overflade. Det kan være nødvendigt at strø grus flere gange, men det kræver lidt sne, så grusset kan ligge fast. Hvis vejrforholdene forværres, kan du gentage processen.