Trongården

Vores klimatilpasningsprojekt kan inspirere fremtidens byudvikling

Klimatilpasning

De kommende år vil mange lande have et stigende fokus på klimatilpasning af deres byer, så de kan håndtere de øgede regnmængder, der vil følge med klimaforandringerne. Her kan vi bidrage med vigtige erfaringer.

De øgede regnmængder, som klimaforandringerne medfører, sætter mange steder kloaksystemet under pres. Nogle gange i sådan en grad, at der opstår oversvømmelser og overløb, fordi kloakkerne ikke er store nok til at rumme så meget ekstra vand. Derfor vil klimatilpasning af byer få tiltagende mere opmærksomhed de kommende år. 

Et af de væsentlige spørgsmål bliver formentlig, hvordan man indtænker regnvandshåndtering i indretningen af fremtidens byer. Og det har vi hos Lyngby-Taarbæk Forsyning nogle gode bud på. Vi har nemlig lavet forskellige klimatilpasningsprojekter rundt om i kommunen. 

Derfor var vores dygtige programleder, Raoul Roestenberg, inviteret til at holde oplæg ved arrangementet ’Urban Green Expansion’ i slutningen af august. 

Deltagerlisten bestod af forskellige fagfolk fra hele norden med ekspertise inden for regn- og spildevandshåndtering, landskabs-arkitektur, grønne løsninger, bæredygtig byudvikling og lignende. 

Omdrejningspunktet for Raoul Roestenbergs oplæg var vores klimatilpasningsanlæg ved Trongårdens Byområde i Lyngby, som vi etablerede i forbindelse med byggemodningen af det helt nye boligområde i 2020. Herunder hvordan det er konstrueret, og hvilke erfaringer og indsigter det har givet os. 

Formålet i området var at skabe et system til håndtering af regnvandet i området ved hjælp af LAR-løsninger. LAR står for ’lokal afledning af regnvand’ og dækker over forskellige metoder til at forhindre regnvand i at løbe direkte i kloakken, blandt andet via forsinkelse og nedsivning lokalt i området.

Resultatet er, at andelen af regn, der strømmer væk fra området via traditionelle lukkede rørsystemer, bliver reduceret, så kloaksystemet ikke bliver overbelastet ved kraftige regnbyger.

Vores LAR-anlæg ved Østkilen ved Trongården består af fem nedsivningsbassiner, der kan håndtere regn fra tagene, og tre forsinkelsesbassiner, der kan håndtere regn fra vejene.

Raoul Roestenberg kunne blandt andet fortælle, at etableringen af anlægget ved Trongården har lært os at indtænke følgende allerede i begyndelsen af et projekt:

  • De daglige nedbørsmængder og skybrud. 
  • Muligheden for nedsivning af regnvand – test den jord, hvori anlægget skal etableres.
  • Inddrag leverandørernes erfaring og viden tidligt i projektet – det er afgørende for slutresultatet af de valgte tekniske løsninger. 
  • Fremtidig vedligeholdelse af anlægget – en løsning, der er billig at bygge, kan blive omkostningsfuld senere hen.

Det var som altid en fornøjelse at mødes og vidensdele med andre fra branchen. I Lyngby-Taarbæk Forsyning mener vi, at sparring er afgørende for at finde frem til de bedste løsninger, og at andres erfaringer kan være guld værd. 

Udover at hjælpe med at forhindre oversvømmelser har klimatilpasningsanlægget ved Trongårdens Byområde også to andre funktioner. 

LAR-løsningerne er nemlig ikke gemt væk under jorden ligesom kloakledninger, men indgår som en naturlig del af landskabet. De åbne bassiner er lavet som fordybninger i terrænet og beplantet med forskellige græsser og blomster. Anlæggene er derved med til at give området større rekreativ værdi for beboerne og til at øge biodiversiteten i området.