pige drikker vand - rent drikkevand

Ingen grund til bekymring for nitrat i drikkevandet

Drikkevand

Nitrat er en af flere trusler mod vores rene drikkevand. I Lyngby-Taarbæk er der dog ingen grund til bekymring – vi foretager jævnlige analyser, der fortsat viser, at du trygt kan drikke vandet fra hanen.

Tidligere på året kunne man læse mange historier om fund af PFAS-stoffer i grundvandet. Den seneste uge har det været nitrat og dets indflydelse på vores sundhed, der har fyldt i medierne. Derfor er det naturligt, at forurening af drikkevandet optager mange. 

Det er selvfølgelig også noget, vi som forsyningsselskab er meget opmærksomme på og løbende holder øje med igennem jævnlige tests. De seneste analyser viser, at der fortsat ikke er grund til bekymring, og at vores drikkevandskvalitet er god. 

Mængden af nitrat er langt under grænseværdien

Drikkevandsbekendtgørelsen forpligter os til at foretage kontrol ved vores kildepladser/boringer, hvorfra vi pumper grundvand op, hvert 3. år. Derudover foretager vi løbende analyser af det vand, vi distribuerer fra vores vandværk og ud til jer kunder.

Læs her, hvad du selv kan gøre for at passe på de dyrebare dråber i undergrunden.  

Senest har vi foretaget målinger i 2023, som viste, at det vand, vi sender ud fra Lundtofte Vandværk til dine haner, indeholder 2,6 mg nitrat pr liter. Et tal der ligger langt under den gældende grænseværdi på 50 mg nitrat per liter. 40% af det vand, vi distribuerer, kommer fra Sjælsø Vandværk. Her ligger mængden af nitrat på et tilsvarende lavt niveau, nemlig 2,4 mg per liter.  

Der er derfor ingen fare ved at drikke det vand, der kommer ud af din hane.

Dyk mere ned i tallene i vores seneste vandkvalitetsrapport.