Velkomstskilt i Ålebækken Ruinpark

Meget mere end klimatilpasning: nye aktiviteter for hele familien i Ålebækken Ruinpark

Klimatilpasning

Syv nye skilte i Ålebækken Ruinpark byder på spændende informationer om områdets vigtige historiske betydning, fascinerende lydfortællinger om klimaforandringer og klimatilpasning samt sjove opgaver for de mindste. 

Hvis du tidligere har besøgt Ålebækken Ruinpark i Brede, har du formentlig ikke kunnet mærke historiens vingesus. Men det er der lavet om på nu. 

For blot et par uger siden opsatte vi 7 grønne skilte rundt om i parken, der tager de besøgende med på en rejse fra starten af 1940’erne og frem til i dag – både i form af læsestof, opgaver for børn og lydfortællinger, du lytter til ved at scanne en QR-kode på din mobil. For selvom vi etablerede Ålebækken Ruinpark i 2019, går områdets historiske betydning langt tilbage i tiden.  

Ålebækken Ruinpark har nemlig fået sit navn, fordi det bogstavelig talt er bygget på ruinerne af Ålebækken Renseanlæg, der blev etableret i 1942. Dengang var det Nordens største renseanlæg, som sikrede borgerne i Lyngby-Taarbæk bedre sanitære og sundhedsmæssige forhold og forbedrede vandmiljøet i Mølleåen og Øresund. 

Læsestof, lydfortællinger og lege

Voksne og lidt større børn kan fx læse om, hvordan klimatilpasningsanlægget blev til, og hvilken positiv indflydelse det har haft på vandmiljøet og biodiversiteten, eller lytte til fascinerende lydfortællinger indtalt af forskellige eksperter. 

Lad fx den kendte meteorolog Jesper Theilgaard gøre dig klogere på, hvordan øgede vandmasser vil presse Danmark de kommende år. Eller hør Lyngby-Taarbæk Forsynings medarbejder Alf Thomassen, der har stået i spidsen for etableringen af Ålebækken Ruinpark, dele ud af fakta om og sjove anekdoter fra parkens tilblivelse. Der er også mulighed for at få større indsigt i den nuværende biodiversitetskrise igennem en lydfortælling fra forsker Naia Morueta-Holme. 

For mindre børn er der sjove opgaver og lege, der giver dem rig mulighed for at gå på opdagelse i parken. Her skal de fx hjælpe vandsalamanderen Sally med at finde nogle af de andre dyr, der lever i området, tælle hvor mange gamle rørskulpturer der er, og digte videre på en historie om en pistol, vi fandt i et af renseanlæggets gamle bassiner.  

Så næste gang du og familien skal en tur ud i naturen, eller du skal planlægge en udflugt for en flok børn i børnehave- eller indskolingsalderen, så læg vejen forbi Ålebækken Ruinpark. 

Læs mere om Ålebækken Ruinpark