Aktuelt
Ingen akutte driftsbeskeder lige nu
Vejrist

Særlig gæst på generalforsamling i grundejerforening

Nyhed

I sidste uge stod vi for et oplæg ved Wienerbyens Grundejerforenings generalforsamling. Her opstod en god dialog, som vi håber skabte større forståelse for kompleksiteten i at klimatilpasse byen.

Når vi i Lyngby-Taarbæk sikrer, at der er rent drikkevand i hanen, at spildevandet bliver ledt væk, og at affaldet bliver hentet og senere genanvendt, foregår det oftest ubemærket, hvem som egentligt leverer disse services. 

Det betyder, at mange af borgerne ikke kender så meget til os i forsyningen eller ikke kan skelne os fra Lyngby-Taarbæk Kommune. Derfor værdsætter vi enhver lejlighed til at gøre kunderne klogere på det arbejde, vi udfører, og den forskel det gør i dagligdagen. 

Det fik vi muligheden for i sidste uge, hvor Wienerbyens Grundejerforening havde inviteret os til at holde oplæg ved deres generalforsamling. En opgave vores programleder Raoul Roestenberg glædeligt tog på sig. 

Igennem det de efterfølgende har beskrevet som et informativt og underholdende oplæg, fik de ca. 30 tilstedeværende bl.a. indsigt i, hvilke opgaver vi løser, og hvordan det foregår. Raoul kunne fx fortælle, at det er Lyngby-Taarbæk Kommune som udarbejder spildevandsplanen, der fastlægger, hvilke regnmængder kloaksystemet skal være designet til at håndtere. Det gør de med input fra os, og det er spildevandsplanen, som ligger til grund for, hvilken klimatilpasning og ledningsrenovering, vi udfører.  

Spildevandsplanen er offentligt tilgængelig, så hvis du selv er nysgerrig, kan du læse mere her: 

https://www.ltk.dk/borger/miljoe-og-natur/drikkevand-og-kloak/spildevandsplan

I forlængelse heraf præsenterede han også nogle af de forskellige klimatilpasningsprojekter vi allerede har udført.
Beboerne blev også klogere på, hvordan kloakeringsforholdene er i deres eget område, og hvilken betydning det har for risikoen for oversvømmelser. Raoul fortalte blandt andet, at de fleste af kloakledningerne i Wienerbyen er fra slutningen af 1930’erne. Dengang var de fleste af husene halvt så store, og der faldt betydeligt mindre regn end i dag. 

Kloakledningerne er med andre ord designet til nogle andre behov og forhold, end hvad der er tilfældet i dag. Derudover er der tale om en fælleskloak, hvor alt det vand, beboerne bruger – fx i forbindelse med toiletbesøg, bad, opvask mm. – ledes i den samme kloak som regnvand. Det kan give nogle udfordringer, når det regner kraftigt, fordi der ikke er plads i rørene. Derfor foretager vi løbende tilsyn og indvendige inspektioner af ledningerne og deres stand ved Wienerbyen. 

I forlængelse heraf blev beboerne præsenteret for, hvordan de selv kan være med til at være en del af løsningen, når det kommer til at forebygge oversvømmelser. Her havde Raoul nogle konkrete eksempler på mulige LAR-løsninger, hvilket står for ’Lokal afledning af regnvand’, og dækker over forskellige måder, hvorpå man kan mindske belastningen på kloaksystemet ved at beholde regnvandet på sin egen grund. 

Hvis du er nysgerrig på, om du med fordel vil kunne implementere en eller flere LAR-løsninger på din grund, kan du læse mere om mulighederne her:

https://ltf.dk/nyheder/har-du-hoert-om-lar-din-vej-til-faerre-oversvoemmelser

Oplægget affødte en konstruktiv dialog, hvor mange af beboerne stillede skarpe og relevante spørgsmål, og de fik en større forståelse for, hvor kompleks en opgave det er at klimatilpasse byen. 

Tilbagemeldingen på oplægget var rigtig positiv, og formanden for grundejerforeningen opfordrede os til at gøre det noget mere – det vil vi hellere end gerne.