LAR-løsninger

Har du hørt om LAR? Din vej til færre oversvømmelser

Klimatilpasning

De øgede regnmængder, der falder i disse år, belaster kloaksystemet. Det stiller større krav til os som forsyningsselskab i forhold til at klimatilpasse kommunen, men det stiller også krav til dig som husejer.

Når det kommer til at mindske risikoen for oversvømmelser og overløb, kan du nemlig være med til at gøre en forskel. 

De seneste år har gjort det tydeligt, at vi skal vænne os til mere ekstremt vejr, herunder større mængder regn og flere kraftige regnskyl. Vi har flere gange set eksempler på, at nedbøren er faldet i så stor en mængde og på så kort tid, at kloaknettet ikke har kunnet følge med. 

Hændelser der formentlig kun vil blive hyppigere de kommende år, medmindre der gøres initiativer, som kan afhjælpe problemet. I Lyngby-Taarbæk Forsyning er vi i fuld gang med forskellige klimatilpasningsprojekter rundt omkring i kommunen. 

Ålebækken luftfoto
Vejbed

Vi har blandt andet fordoblet bassinkapaciteten på det nedlagte Ålebækken Renseanlæg, det reducerer antallet af aflastninger til Mølleåen betydeligt. Ved kraftige regnskyl kan bassinerne nemlig optage en stor mængde regn- og spildevand, som først bliver ledt videre til renseanlægget, når der er kapacitet til det. 

Et andet projekt, som vi er i fuld gang med planlægningen af, er klimatilpasningen af det centrale Lyngby, der både vil foregå under jorden, hvor vi opdaterer ledningsnettet og etablerer underjordiske bassiner, og over jorden, hvor vi ønsker at grave grøfter og anlægge regnvandsbassiner.

Trongården regnvandsbassin

LAR-løsninger har mange fordele

Flere af vores projekter drejer sig om at anlægge LAR-løsninger (Lokal Afledning af Regnvand). LAR dækker over forskellige metoder, hvorved man laver lokal afledning af regnvand, dvs. forhindrer det i at løbe ned i kloakken, sådan at kloaksystemet ikke bliver overbelastet. Det sker ved, at man via forskellige metoder enten lader regnvandet sive ned i undergrunden eller fordampe. 

Nogle af de mange fordele ved LAR-løsningerne er at de:

  • Reducerer risikoen for oversvømmelser og overløb med spildevand til naturen, da vandet ikke optages i kloakken. Det er samtidig med til at aflaste renseanlægget.
  • Forhindrer, at regnvandet bliver forurenet, da det ikke bliver blandet med spildevand.
  • Har en positiv påvirkning på grundvandet, da det i stedet er her, regnvandet siver ned.  
  • Kan medvirke til at øge biodiversiteten, ved at visse områder bliver mere fugtige.

Hvordan kan du gøre brug af LAR?

Som husejer kan du også gøre en indsats for at reducere antallet af oversvømmelser og overløb med spildevand ved at lave forskellige tilpasninger af din have, der forhindrer regnvandet i at løbe ud i kloakken. På den måde skåner du ikke blot kloaknettet for at blive overbelastet men også naturen for at blive forurenet med spildevand. 

Nogle af løsningerne er relativt billige og nemme at anlægge, mens andre kræver en del arbejde og er en større investering. Du har dog mulighed for at få tilbagebetalt 40 procent af tilslutningsbidraget, hvilket svarer til ca. 24.000 kroner, hvis du afkobler alt dit regnvand fra kloakken.

Du er velkommen til at kontakte os på telefon 72 28 33 60 eller forsyning@ltf.dk, hvis du vil vide mere om mulighederne om LAR.

Et udpluk af de mest almindelige LAR-løsninger:

 

  • Nedsivning i græsplæne – den billigste og mest simple metode. Regnvandet ledes fra nedløbsrøret og ud på græsplænen, hvorfra det kan sive ned i jorden og videre ned i grundvandet. Havens udtryk ændres ikke, men græsplænen kan blive lidt sumpet efter regnvejr. 
  • Regnvandsopsamling – endnu en billig og simpel løsning. Her bruges en regnvandstønde til at opsamle regnvandet, som så kan bruges til vanding af havens planter (kaldes LUR – lokal udnyttelse af regnvandet). Det er dog ikke en løsning, der kan stå alene, da vandet skal kunne ledes et andet sted hen, hvis tønden bliver fuld. Det er derfor en god idé at kombinere med nedsivning i græsplænen. 
  • Regnbed – billigt og nemt at etablere, men pladskrævende hvis jorden er leret. Består af en udgravet lavning i haven, som regnvandet ledes til, hvorfra det langsomt siver ned i jorden. I regnbedet kan der plantes buske, stauder og andre planter, som kan tåle at stå i vand, men som også tåler, at regnbedet tørrer ud. 
  • Faskine – kræver et gravearbejde og er relativt omkostningsfuldt. En faskine er et hulrum under jorden, som fyldes op med drænende materiale hvori regnvandet ledes ned i. Herfra siver regnvandet videre ud i jorden og ned i grundvandet. Den er ikke synlig og optager ikke plads i haven. 
  • Gennemtrængelige belægninger/permeabel belægning – en flisebelægning som regnvandet kan løbe igennem. Mest kendt er græsarmeringssten, men der findes flere flisetyper, hvor regnvand kan sive gennem flisernes fuger. Underlaget under belægningen skal ligeledes være permeabelt.
  • Grønne tage – en dyr men arkitektonisk flot løsning, der kan forlænge tagets levealder. Løsningen kan imidlertid ikke stå alene, da der er behov for, at noget af regnvandet ledes via tagrender til nedsivning et andet sted på grunden.