Aktuelt
Ingen akutte driftsbeskeder lige nu

Spar på vandet

Når du sparer på vandet, sparer du ikke kun penge, men du er også med til at passe på grundvandet og naturen.

Bruser

 

FAQ om at spare på vandet

Hvor meget vand bruger vi i gennemsnit?

I et almindeligt hjem har man et vejledende forbrug på cirka 40 m³ (40.000 liter) pr. voksen og 25 m³ (25.000 liter) pr. barn om året.

Grafik - vandforbrug

Gode råd til at spare på vandet

Hvor meget vand går der til et bad?

En almindelig bruser bruger 10-20 liter vand i minuttet. Til et karbad bruger du cirka 180 liter vand. Den mest vandbesparende løsning er en sparebruser – den bruger 6-10 liter vand i minuttet.

Hvad koster et toilet, der løber?

Selvom du ikke med det blotte øje kan se en utæthed, kan op mod 300 liter vand stille og roligt pible ud i toilettet hvert eneste døgn. Det svarer til en ekstraregning på ca. 6.000 kr. årligt. Er der uro på vandoverfladen, kan det løbe op i ca. 25.000 kr.

Nogle gange kan det også betale sig at installere et nyt og vandbesparende toilet. De sparer op til 12 liter vand, hver gang du skyller ud.

Hvordan finder jeg ud af, om mit toilet løber?

Sådan kan du tjekke, om dit toilet løber:

  • Kig efter, om der er uro i overfladen.
  • Tjek, om der bagerst i toiletkummen er kalkaflejringer – det er tegn på, at vandet har løbet.
  • Fold et stykke toiletpapir, og læg det op bagerst i kummen. Dit toilet løber, hvis papiret efter kort tid bliver vådt.

Hvor dyrt er det, når min vandhane drypper?

Hvis din vandhane drypper, kan du spare op til 1.500 kr. om året, hvis du får den repareret. Samtidig sikrer du, at 30.000 liter rent drikkevand ikke går til spilde.

Hvad kan jeg gøre for at spare på vandet?

  • Fyld opvaskemaskine og vaskemaskine helt op, inden du sætter dem i gang.
  • Skift opvaskemaskinen ud med en model, der bruger mindre vand og energi. En god opvaskemaskine bruger kun den mængde vand, som du bruger på et minut til opvask under rindende vand.
  • Udskift eventuelt den gamle vaskemaskine med en ny. En ældre maskine bruger op mod 100 liter vand pr. vask – en nyere bruger kun omkring 40 liter.
  • Brug en balje, når du renser grøntsager til madlavning.