Vandforsyning under kriser

Vi ser det som en af vores vigtigste opgaver at være forberedte på forskellige krisesituationer, sådan at forsyningssikkerheden kan opretholdes i videst muligt omfang.

vandflasker

Danmark er generelt et sikkert og trygt land, hvor vi er godt rustet mod mange kriser. Vi lever i et af de mest digitaliserede samfund med en sammenhængende infrastruktur, hvilket sikrer en stabil og høj forsyningssikkerhed. 

I Lyngby-Taarbæk Forsyning er vi meget bevidste om, at vi varetager kritisk infrastruktur og derfor har et særligt ansvar i forhold til at være forberedte på mulige kriser. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at forebygge driftsforstyrrelser og mindske de gener, de kan medføre. 

Det er dog en god idé at være forberedt som borger i tilfælde af, at der sker et nedbrud på et område udenfor vores kontrol, som påvirker vores anlæg og muligheder for at opretholde en normal drift. Beredskabsstyrelsen anbefaler, at man skal kunne klare sig selv i tre døgn uden adgang til basale fornødenheder som strøm, vand, internet og adgang til mad. 

FAQ om forsyningssikkerhed under kriser

Hvordan er forsyningssikkerheden i Lyngby-Taarbæk?

I Lyngby-Taarbæk Forsyning er der generelt en rigtig høj forsyningssikkerhed. Vi har bl.a. forskellige foranstaltninger, der skal sikre, at vi kan levere drikkevand og aflede samt rense spildevand selv i situationer med driftsforstyrrelser. 

Kan jeg få vand, hvis der opstår strømsvigt?

Ved lokale og kortere strømafbrydelser på to til fire timer, vil vandforsyningen ikke blive påvirket. Hvis der fx er et nedbrud på Lundtofte Vandværk, kan vi stadig forsyne borgerne i Lyngby-Taarbæk med drikkevand fra Novafos’ Sjælsø Vandværk. Og hvis der omvendt skulle ske noget, som forhindrer os i at få vand fra Novafos, kan vi trække på vandreserven på Lundtofte Vandværk. Du vil dog kunne opleve et lavere vandtryk, som følge af at vandreserven er væsentlig lavere end normalt. 

Hvis der derimod er tale om et længerevarende strømsvigt i et større geografisk område, vil vandforsyningen være sat ud af drift. Derfor er det en god idé at have noget vand stående til nødstilfælde. 

Udleverer I vand, hvis vandforsyningen svigter?

Du skal selv sørge for at have vand stående til nødstilfælde. Beredskabsstyrelsen anbefaler, at du har vand nok til at klare dig selv i tre døgn. 

En person drikker gennemsnitligt tre liter vand om dagen, og det anbefales derfor, at du opbevarer ni liter vand per person. Husk også at medregne vand til madlavning og til eventuelle husdyr. 

Skal jeg opbevare flaskevand eller postevand?

Du kan både købe flaskevand og bruge drikkevand direkte fra hanen, men i Lyngby-Taarbæk Forsyning anbefaler vi flaskevand, da det er håndteret på en måde, som sikrer, at vandet er sundt at drikke indenfor den angivne holdbarhedsdato på flasken. 

Hvis du selv vil fylde nogle dunke/beholdere, bør du være opmærksom på hygiejnen. Anvend kun beholdere, der er godkendt til fødevarer – se fx efter ”glas- og gaffel-symbolet” eller ordene ”Til kontakt med fødevarer” – og vask både dine hænder og beholderne grundigt med sæbe, inden du fylder dem. Du kan evt. også desinficere beholderen med husholdningsklorin, svarende til hvad der kan være i to propper/hætter pr. 10 liter vand, som du lader stå i 30 minutter, hvorefter du skyller beholderen grundigt.

Sørg også for at lade vandet løbe, indtil det er helt koldt, og fyld beholderne helt op. 

Hvordan skal vandet opbevares?

For at sikre den længste holdbarhed anbefaler vi at opbevare vandet et køligt og mørkt sted. Det kan fx være i et skab under køkkenvasken eller et andet sted, hvor det ikke står i direkte sollys. Alternativt kan du pakke beholderne ind i et klæde.

Hvor længe kan vandet holde sig?

Hvis du har købt flaskevand, så brug datomærkningen på flasken som rettesnor i forhold til holdbarheden. 

Hvis du har fyldt nogle dunke med vand fra hanen, kan det i princippet holde i månedsvis eller måske endda årevis, hvis du vel og mærke har sørget for god hygiejne under påfyldningen. Vi anbefaler dog alligevel at udskifte vandet med jævne mellemrum, så du er sikker på, at du altid har rent vand tilgængeligt. Husk også her at rengøre beholderne inden en ny påfyldning. Brug evt. det gamle vand til vanding eller toiletskyl, så det ikke går til spilde.

Kan jeg bruge afløbssystemet, hvis strømmen går?

Hvis der er tale om en kortere strømafbrydelse, kan du fortsat bruge afløbssystemet. Vær dog opmærksom på, at kloakken kan have svært ved at følge med, hvis strømafbrydelsen falder sammen med et større regnvejr. Det giver øget risiko for, at kloakken løber over, og at der havner spildevand uønskede steder, såsom i naturen og i kældre.

Derfor er det en god idé at begrænse dit vandforbrug så meget som muligt under en strømafbrydelse – vent fx med at tage bad og vaske op i hånden.