Mølleåværket dronefoto

Forsøgsprojekt: Forsvinder PFAS ved afbrænding?

Mølleåværket

Miljøstyrelsen er ved at undersøge, om PFAS i spildevandsslam kan destrueres ved afbrænding. Her har de lånt vores forbrændingsanlæg på Mølleåværket.

Bliver PFAS i spildevandsslam destrueret, når slammet brændes af? Det spørgsmål har vi måske svaret på inden længe. 

PFAS-stoffer er et tiltagende problem, i Danmark såvel som på globalt plan. Stofferne truer med at forurene både natur og vandmiljøer, ligesom de er mistænkt for at forårsage en lang række helbredsproblemer. 

Netop derfor er det så vigtigt at finde nogle metoder til at få bugt med disse stoffer – noget der heldigvis er forskellige aktører, der arbejder på, herunder Miljøstyrelsen der er i gang med et forsøgsprojekt, hvor spildevandsslam – et biprodukt af renseprocessen – der indeholder PFAS, afbrændes med henblik på at fjerne PFAS-stofferne. 

I den forbindelse kontaktede de os, fordi Mølleåværket er et af de få renseanlæg i Danmark, der har sit eget forbrændingsanlæg. Det PFAS-holdige slam, der skulle brændes af, blev dog bragt ind udefra, da der ikke er problemer med PFAS-stoffer i det spildevand, som Mølleåværket modtager.

Vi ville naturligvis gerne hjælpe, især med tanke om, at projektet potentielt kan frembringe vigtig viden om en mulig løsning på en af de helt store udfordringer, som vi som forsyningsbranche kommer til at stå over for i de kommende år.

Resultater og fremtidige perspektiver

Udover at undersøge i hvilken grad PFAS destrueres ved forbrænding, skal projektet, som Miljøministeriet står i spidsen for, også gøre os klogere på, hvorvidt der ved afbrænding sker en udledning af PFAS til luften. 

Der blev derfor både foretaget målinger af PFAS-niveauet i røggassen, som afbrændingen forårsager, og i den aske, som forbrændingen reducerer spildevandsslammet til. 

Forsøget forløb som det skulle, og Miljøstyrelsen skal nu lave en masse analyser. I Lyngby-Taarbæk Forsyning venter vi spændt på, hvad disse kommer til at vise.

Hvad er PFAS?
  • PFAS er en forkortelse af perfluorerede alkylforbindelser og består af en stor gruppe syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne. De mest kendte er PFOA, PFOS og PFOSA.
  • PFAS-stoffer har vand-, snavs- og fedtafvisende egenskaber og bruges bredt i industrien til bl.a. imprægnering af stoffer og forkromning.
  • PFAS-stoffer er svært nedbrydelige og kan ophobes i miljøet. I større mængder kan PFAS-stoffer være sundhedsskadelige.