Borgmester Sofia Osmani åbner Ålebækken Ruinpark

Ålebækken Ruinpark er åbnet for offentligheden

Klimatilpasning

30. august 2021 blev Ålebækken Ruinpark indviet, og der er nu offentlig adgang til området, der ellers har været lukket for offentligheden i mere end 80 år. 
Det nedlagte Ålebækken Renseanlæg danner rammen om et moderne klimatilpasningsanlæg og en rekreativ park, hvor natur og elementer fra det gamle renseanlæg mødes.

Efter mere end to års arbejde på det nedlagte Ålebækken Renseanlæg ved Teknikerbyen i Brede kunne borgmester Sofia Osmani i mandags indvie det nye område, der både rummer et moderne klimatilpasningsanlæg og en ruinpark.

Borgmester Sofia Osmani åbner Ålebækken Ruinpark
Borgmester Sofia Osmani trykker på knappen og aktiverer skyllesystemet på det åbne forsinkelsesbassin.

”Jeg har glædet mig rigtigt meget til at åbne Ålebækken Ruinpark. Jeg har ofte gået forbi og tænkt, hvad er det, der ligger herinde? Nu er det et område, der er åbent. Det er fantastisk, at vi kan give noget grønt og rekreativt tilbage, så der pludselig er et område, som man kan færdes i”, sagde borgmester Sofia Osmani i sin åbningstale og sendte også en tak:

”Jeg tænker, at når man kommer her om et år eller to, så vil det være endnu mere grønt og endnu mere skønt, og det glæder jeg mig rigtigt meget til at følge. Så stor tak til Lyngby-Taarbæk Forsyning for at have fået den gode idé og lavet noget, der både er godt for miljøet og klimaet, og som samtidig er rigtigt dejligt at færdes i”.

I den nye ruinpark på 30.000 m2 har målet være at skabe et nyt landskab ovenpå det nedlagte renseanlæg på en bæredygtig måde. Derfor er nogle af de oprindelige tekniske anlæg fra renseanlægget en del af det nye, rekreative område. Det ses blandt andet med haver i de gamle efterklaringsbassiner og i de oprindelige skærvefiltre, og nogle af de gamle betoninstallationer fungerer som skulpturer i naturen.


Oprydning af fortiden og sikring af fremtiden

Ålebækken Renseanlæg blev åbnet i 1942 og var dengang Nordens største rensningsanlæg. Anlægget lukkede i 1980. Området var forurenet, og samtidig var der både lugtgener og for mange overløb til Mølleåen.

Derfor har der i 2½ år været hektisk aktivitet på grunden ved Teknikerbyen. Den forurenede jord er kørt væk, og to nye forsinkelsesbassiner udgør kernen i et nyt klimatilpasningsanlæg, der skal reducere overløb til Mølleåen og dermed forbedre vandmiljøet i både Mølleåen og Øresund.

Bestyrelsesformand Peter Linde under åbningen af Ålebækken Ruinpark
Formand i Lyngby-Taarbæk Forsyning, Peter Linde, var blandt talerne ved indvielsen af Ålebækken Ruinpark.

”Det her er et projekt, som vi er rigtigt glade for at have afsluttet. Det viser, at vi også tager et ansvar for fortiden og indtænker fremtiden. Med dette projekt har vi renset op og samtidig etableret et anlæg, der kan modstå rigtig meget regn. Den seneste uges store regnskyl testede for alvor anlægget, og det kunne heldigvis holde stand for langt det meste”, fortalte Peter Linde, der er bestyrelsesformand i Lyngby Taarbæk Forsyning.

NCC var entreprenør på arbejdet, og områdedirektør Bjarki Finbogasson uddelte også rosende ord til projektet:

”Vi er stolte af at have været med på dette projekt. At beskytte vandmiljøet og samtidig åbne et område, der ellers har været lukket af på grund af forurening – det er godt fundet på. Jeg vil næsten sige, at det er lidt genialt og også innovativt”.


Det store skyl

Åbningen blev markeret med et tryk på en knap. Sofia Osmani fik æren af at aktivere skyllesystemet på anlæggets åbne forsinkelsesbassin. Efter brug bliver bassinet renset af tilbageholdt vand, og det bevirker, at lugtgenerne reduceres i området.

”Nu får jeg lov til at lave Lyngbys største toiletskyl”, sagde borgmesteren med et smil, inden hun trykkede på knappen. Og så kom vandet løbende gennem bassinets fire baner.

Se åbningen i denne video:

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør (Youtube).


Ålebækken Ruinpark er nu åben for offentligheden. Den ligger i Brede ved Teknikerbyen. Der er adgang til parken fra både Bredevej 120, Teknikerbyen og fra stien langs Mølleåen.

 

Dronefoto af Ålebækken Ruinpark

Ålebækken Ruinpark er en rekreativ park på 30.000 m2 og et moderne klimatilpasningsanlæg i ét. Gå på opdagelse i parken og få historien om det gamle renseanlæg fra 1942, se hvordan vi arbejder med klimatilpasning og oplev det unikke dyre- og planteliv. I parken er der informationsskilte, lydfortællinger og opgaver til børn.

Læs mere om parken, historien og projektet - og se oversigtskort m.m.

 

 

Fakta om Ålebækken Renseanlæg og ruinparken
  • Ålebækken Renseanlæg blev indviet i 1942. Det var dengang Nordens største renseanlæg.
  • I 1980 blev renseanlægget lukket, og i stedet blev alt spildevandet ledt til Mølleåværket i Hjortekær. 
  • Kun et åbent forsinkelsesbassin og overløbsbygværk har været i brug siden 1980.
  • I 2019 indledtes projektet. Forurenet jord blev fjernet, to underjordiske bassiner blev etableret i tillæg til det åbne bassin, som er blevet restaureret.
  • De tre forsinkelsesbassiner har en samlet kapacitet på 15 kubikmeter.
  • Inden arbejdet begyndte, blev der indsamlet salamandere med henblik på genudsætning, de blev flyttet til Frilandsmuseet. Men allerede ved indvielsen kunne man konstatere, at salamanderen var genindvandret og der ikke var behov for at flytte dem tilbage.

Mange træer blev fældet for at den forurenede jord kunne fjernes. Der er nu plantet nye træer, og naturen vil få plads til at udvikle sig uden nævneværdig indgriben.

 

Forsinkelsesbassiner
De to underjordiske forsinkelsesbassiner under arbejdet. De er 6 meter dybe og rummer hver 2,5 millioner liter.
Forsinkelsesbassin
Et kig ind i et af de underjordiske forsinkelsesbassiner.
Planter i bassiner i Ålebækken Ruinpark
16 salamandere fik midlertidigt eksil på Frilandsmuseet under arbejdet. I foråret 2022 vender de tilbage til de gamle efterklaringsbassiner i Ålebækken Ruinpark.
Billede fra Ålebækken Ruinpark
Der er allerede kommet masser af blomster i ruinparken. Der er også plantet en masse nye træer, som med tiden vil sætte sit præg på området.
Insekthotel i Ålebækken Ruinaprk
Nogle af de fældede træer er omdannet til store insekthoteller for at styrke biodiversiteten.