Kig ind i vandtank

Nyt vandværk indviet i Lundtofte

Drikkevand

I overværelse af flere end 70 inviterede gæster er Lundtofte Vandværk netop blevet indviet. Vandværket vil fremover levere 60 % af vandet i Lyngby-Taarbæk Kommune.

”Det er et stort privilegium at have vand, som vi bare kan bruge. Vi kan ikke tage vores vand for givet – og det trylles ikke bare ud af vores haner”.

Sådan sagde borgmester Sofia Osmani (K) i hendes indvielsestale, der var med til at markere åbningen af Lundtofte Vandværk.  

Det nye vandværk skal erstatte Lyngby-Taarbæk Forsynings to gamle og urentable vandværker, og værket vil øge forsyningens egenproduktion fra 40 pct. til 60 pct.

”Det er et stort privilegium at have vand, som vi bare kan bruge. Vi kan ikke tage vores vand for givet – og det trylles ikke bare ud af vores haner”
Borgmester Sofia Osmani
Sofia Osmani skåler i rent drikkevand
Sofia Osmani skåler i et rent glas drikkevand.

Kvalitet i drikkevandet

Og netop sundhed, økonomi og rentabilitet har vægtet højt i beslutningen om at bygge et nyt vandværk. Bestyrelsesformand Peter Linde, Lyngby-Taarbæk Forsyning:

”Vi står som forsyningsvirksomhed i et skifte. Fra en drifts- til en udviklingsorganisation, hvor vi målrettet arbejder med at løfte kvaliteten af vores arbejde”, sagde bestyrelsesformanden og uddybede: 

”Vi har altid kunnet vente et år til med at bygge et nyt vandværk. Men rettidigt omhu giver de bedste løsninger. Både her og nu og på sigt. Vi har derfor ændret måden at tænke på og har nu et moderne vandværk, der både er billigere i drift, givere mere rent vand og er fremtidssikret. Vi har presset det sidste vand ud af de gamle vandværker. Det betaler sig at lave de investeringer, som sikrer kvaliteten af vores drikkevand”.  

Det samlede vandforsyningsanlæg, der håndterer 250 m3 rent drikkevand i timen, er udformet med vægt på en høj forsyningssikkerhed og minimering af driftsomkostninger, bl.a. ved valg af energimæssigt optimale pumper og blæsere m.v. Vandværkets procesdel er forberedt med passende tilslutninger for blødgøring og/eller kulfiltrering. 

De to store rentvandstanke
De to store rentvandstanke på 1.000 m3.

Et åbent vandværk

I det nye vandværk er besøg udefra tænkt ind fra dag et. Om det sagde projektleder Ole Holst Andersen fra Lyngby-Taarbæk Forsyning under den rundvisning, der fandt sted ved indvielsen:

”Det nye vandværk er udformet som et besøgsvandværk fra begyndelsen. Det betyder, at det er både sikkert, enkelt og effektivt for os at have både skoleklasser på besøg og for studerende fra DTU og andre uddannelsesinstitutioner at foretage forsøg på vandværket. Det giver nye muligheder for samarbejde, når vi nemt kan stille vandværket til rådighed på den måde.

Vandværket er etableret med ekstra udtag til forsøgsbrug på et af vandværkets i alt fem vandværksfiltre. Det giver nem og sikker adgang uden risiko for at forstyrre den daglige drift eller påvirkning af forsyningssikkerheden.

Visning af indhold i filtrene under indvielse af vandværk
Her kan man se det filtermateriale, der er i de 5 store filtertanke.

Tak for godt samarbejde

Netop sikker drift og forsyningssikkerhed lagde også projektchef Brian Kodal Hansen fra Aquagain vægt på i sin tale. Aquagain har været samarbejdspartner på smede- og maskinleverancen til vandværket. Han sagde: 

”Ud over at være jeres stolte samarbejdspartner, så er vi også rigtig glade for at man her mange år frem i tiden kan nyde resultatet af arbejdet med at opføre dette topmoderne vandværk”, mens han med et glimt i øjet fortsatte: 

”Det eneste minus, vi kan se, er at der med jeres nye, fremtidssikrede anlæg, vil gå mange år, før vi igen skal arbejde sammen om et nyt vandværk”.

Pumperne på vandværket
Pumperne sørger for, at vandet når ud i hanerne hos alle vores kunder. 

Måske du også er interesseret i at læse: 

  • Kunne du tænke dig speciale eller praktikplads i Lyngby-Taarbæk Forsyning? Læs mere her 
  • TV2-Lorry: Nedrivning af det gamle vandtårn gør plads til nyt vandværk - se de vilde billeder