Vand i glas

Ingen spor af PFAS-stoffer i drikkevandet i Lyngby-Taarbæk

Drikkevand

I kølvandet på tilfælde af forurening af drikkevandet flere steder i Danmark har Lyngby-Taarbæk Forsyning fået henvendelser fra bekymrede kunder. Men analyser viser, at vi roligt kan drikke vandet i Lyngby-Taarbæk. 

Siden det i sommer kom frem, at sundhedsskadelige stoffer fra brandslukningsskum har forurenet drikkevandet flere steder i landet, er der opstået bekymring om, hvorvidt det er sikkert at drikke vandet i hanerne. Det mærker vi også i Lyngby-Taarbæk Forsyning, hvor vi i højere grad får henvendelser om drikkevandets kvalitet.

Men vi kan melde klart ud, at der ikke er påvist PFAS-stoffer i vores drikkevand – selv efter at Miljøstyrelsen har skærpet sine krav.

Hvad er PFAS og PFOS?

PFAS er en forkortelse for et stort antal fluorholdige stoffer, såkaldte perfluorerede alkyl-forbindelser. Disse forbindelser blev tidligere benyttet i bl.a. brandslukningsskum, ved imprægnering af stoffer, i forkromningsindustrien mm. Der findes over 6.000 forskellige stoffer, hvoraf der er særlig fokus på PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS. Især PFOS har været i medierne i de sidste 3-4 måneder på grund af forureningen omkring brandøvelsespladsen ved Korsør. 

I juni 2021 skærpede Miljøstyrelsen kravet til indholdet af de 4 nævnte PFAS-forbindelser, så drikkevand fremadrettet ikke må indeholde mere end maksimalt 0,002 mikrogram pr. liter for summen af de 4 stoffer. Tidligere var kravet fra Miljøstyrelsen, at summen af 12 PFAS-forbindelser ikke måtte overstige 0,1 mikrogram pr. liter.  

Prøver efter de gamle kriterier påviser ikke PFAS 

Vandet i Lyngby-Taarbæk kommer ikke fra én boring, men fra boringer placeret på flere kildepladser – det er de områder, hvor vi pumper drikkevand op fra grundvandet og sender videre til vores to nuværende vandværker, Lyngby Vandværk og Dybendal Vandværk. Vi foretager både analyser af drikkevandet fra selve boringerne, fra vandværker og fra det vand, der er tættere på forbrugerne, altså fra ledningsnettet rundt omkring i kommunen

Obligatoriske vandprøver fra april og juni 2021 viser, at der ikke fundet spor over detektionsgrænsen efter de gamle kriterier for nogen af de 12 PFAS-stoffer – herunder PFOS – som vi skal teste for. Hverken fra en prøve fra Dybendal Vandværk den 14. april 2021 eller en prøve fra Lyngby Vandværk den 24. juni 2021. 

Resultaterne af de to vandprøver er svarende til resultaterne fra tilsvarende analyser gennemført de foregående år, hvor der heller ikke har været spor af PFAS-stoffer. 

Ekstraordinær vandprøver efter nye kriterier godkender også drikkevandet

Ifølge planen skulle vi tage nye vandprøver igen i 2022. Men vi har valgt ekstraordinært at teste vandet for PFAS-stoffer allerede i oktober 2021 efter Miljøstyrelsens skærpede krav.

Disse prøver er der netop kommet svar på, som bekræfter, at vi roligt kan drikke vandet i hanerne. For analyseresultaterne påviser heller ikke spor af PFAS-forbindelser over detektionsgrænsen – hverken fra Lyngby og Dybendal vandværker eller i vandet fra den nye kildeplads ved Trongården. Vandet fra den nye kildeplads vil blive en del af vores samlede forsyning af drikkevand, når den endelige tilladelse foreligger fra Lyngby-Taarbæk kommune.

»Vi ønsker, at vores kunder trygt kan drikke vandet. Derfor har vi også valgt at gøre mere, end vi er forpligtet til, og foretaget ekstraordinære vandprøver. At der heller ikke her er påvist PFAS-stoffer skyldes med stor sandsynlighed, at de kildepladser, vores vand kommer fra, ikke ligger i områder, hvor PFAS-stoffer har været anvendt. Men vi skal som forsyningsselskab udvise rettidig omhu, og derfor foretog vi den ekstraordinære vandprøvetagning og analyse efter de nye kriterier for at kunne agere i tide, hvis der skulle være et  problem” siger direktør i Lyngby-Taarbæk Forsyning, Flemming Horn Nielsen. 

De to store rentvandstanke
To kæmpe store rentvandstanke på det ny-indviede Lundtofte Vandværk. 

 

»»Vi ønsker, at vores kunder trygt kan drikke vandet. Derfor har vi også valgt at gøre mere, end vi er forpligtet til, og foretaget ekstraordinære vandprøver. At der ikke er påvist PFAS-stoffer skyldes med stor sandsynlighed, at de kildepladser, vores vand kommer fra, ikke ligger i områder, hvor PFAS-stoffer har været anvendt.
Administrerende direktør, Flemming Horn Nielsen

Vi skal passe på grundvandet 

I Lyngby-Taarbæk Forsyning byder vi den øgede opmærksomhed på sikring af rent drikkevand velkommen – selvom det er sket på en trist baggrund. 

”Vi har fuld forståelse for den voksende bekymring hos mange danskere, herunder vores egne kunder i Lyngby-Taarbæk. Omvendt er det godt, at der nu er kommet fokus på drikkevandet, der kommer fra vores dyrebare grundvand. For vi skal passe godt på det, også langt ind i fremtiden så kommende generationer også kan få rent vand ud af hanerne. Og derfor skal vi alle være med til at passe ekstra godt på det – og for den almindelige dansker gælder det fx om at droppe brug af sprøjtegift i haven,” slutter Flemming Horn Nielsen.

Læs mere om dit drikkevand

De gennemførte kontroller af drikkevandet i Lyngby-Taarbæk bliver årligt rapporteret til myndighederne m.fl. Rapporterne kan hentes her på vores hjemmeside:

Læs vandkvalitetsrapporter

Alle prøveresultater er derudover også offentligt tilgængelige via geus.dk. Prøverne skal udtages og analyseres af et akkrediteret/godkendt larboratorium, og resultaterne kontrolleres af myndigheden inden de offentliggøres.

Læs mere om vores vandkvalitet  

Du kan også læse om vores nye vandværk:
Lundtofte Vandværk indviet  

Faktoboks
  • PFAS er en forkortelse af perfluorerede alkylforbindelser, hvoraf de mest kendte forbindelser er PFOA, PFOS og PFOSA. PFOA
  • PFOS er en forkortelse for perfluorooctansulfonsyre. Det er et menneskeskabt fluoroverfladeaktivt stof, der kan findes i forbindelse med brandskum og imprægnering – siden 2011 har PFOS ikke været lovligt i brandslukningsskum.
  • Det hjælper ikke at koge sit vand for at nedbryde PFAS-stoffer.
  • Miljøstyrelsen har i juni 2021 strammet grænseværdierne for indholdet af PFAS i drikkevandet efter Det Europæiske Fødevareagentur´s anbefaling. 
  • Skærpelsen gælder for fire udvalgte PFAS-forbindelser (stoffer), herunder PFOS.