Spar på vandet

Har du fokus på det vand, du bruger i dagligdagen? Det kan godt betale sig!

Vand er en livsvigtig ressource, derfor er det vigtigt, at du passer på den. Når du sparer på vandet, sparer du ikke kun penge, men er også med til at passe på grundvandet og naturen.

Pumpes der mere grundvand op, end der dannes, falder vandstanden, og det kan medføre at åer, søer og moser udtører – og dermed lider dyre- og planteliv skade.

 

Udover de miljømæssige konsekvenser har et højt vandforbrug også økonomiske konsekvenser for forbrugeren. 1000 liter vand koster mere end 50 kroner, så der kan være mange penge at spare ved et lavere vandforbrug.

Her ser du, hvordan vi i en gennemsnitlig husstand bruger vores vand. Størstedelen går til bad og toiletskyl. Så her er et oplagt sted at spare på vandet.

 

vandforbrug

 

Bad

Når du tager bad, bruger du 12 liter vand i minuttet. Så jo kortere bad du tager, jo mindre vand bruger du, og jo lavere bliver din vandafregning. Du kan også installere en sparebruser – det halverer dit vandforbrug. En almindelig bruser bruger 10-20 liter vand i minuttet. Til et karbad bruger du cirka 180 liter vand.

 

Toilet

Hold øje med, om dit toilet løber. Hvis det løber meget, kan det koste op til 10.000 kroner om året, så det er en god idé, at få det repareret.

Installerer du et vandbesparende toilet i stedet for det gamle toilet, sparer du op til 12 liter vand, hver gang du skyller ud.

 

Vandhaner

Hvis din vandhane drypper, løber der ikke kun dejligt, rent drikkevand lige ud i kloakken. Du betaler også for det. Hvis du i stedet får den repareret, vil du spare op til 1.500 kroner om året på din regning fra os. Samtidig betyder det, at 30.000 liter rent drikkevand ikke går til spilde.

 

Køkken

Der løber cirka 16 liter vand i minuttet fra en åben hane. Derfor kan det betale sig at vaske op i en balje i stedet for at lade vandet løbe.

Bruger du opvaskemaskine, så fyld den helt op inden start. Skift eventuelt maskinen til en ny model, der bruger mindre vand og energi.

En god opvaskemaskine bruger kun den mængde vand, som du bruger på et minut til opvask under rindende vand.

 

Madlavning

Brug en balje, når du renser grøntsager til madlavning.

 

Vasketøj

Fyld vaksemaskinen helt op, inden du vasker.

Spring forvasken over – det er sjældent nødvendigt.

Vent med at vaske tøjet, til det rent faktisk er beskidt. Tit kan en luftning gøre det, hvis tøjet bare lugter lidt.

Udskift eventuelt den gamle vaskemaskine med en ny og mindre vand- og energiforbrugende maskine. En ældre maskine bruger op mod 100 liter vand pr. vask – en nyere bruger kun omkring 40 liter.

 

Drik vand

Stil en kande vand i køleskabet om morgenen, så du har frisk og koldt vand til dagen. Så undgår du, at hanen skal løbe for at få det koldt. Der løber 16 liter vand i minuttet fra en åben vandhane.