Husstandssorteret plast

Bliv ved med at sortere al plast

Affald

Giver det mening at sortere al plast, uanset farve og type? Det korte og klare svar er ja.

Der har den seneste tid været debat om sortering og genanvendelse af plast. Debatten har blandt andet handlet om, hvor stor en del af den sorterede plast, der bliver genanvendt, hvor plasten ender og om det kan betale sig at sortere alt plast. Og det kan det. 

Ny aftale øger kontrollen med det plast, du sorterer

Både i lokale og i landsdækkende medier har der været stillet skarpt på håndteringen af plastaffald. Blandt andet i dokumentaren ’Hvorfor plastik?’ på DR. Det har der også Lyngby-Taarbæk Forsyning og i Lyngby-Taarbæk Kommune de sidste år – og i rigtig mange andre kommuner. Det har bl.a. resulteret i, at vi siden januar 2022 er gået sammen med 31 andre kommuner om en fælles aftale for håndtering af plastaffald. 

Derfor skal du sortere al plast:
  • Det kan være svært for dig at vurdere, om en bestemt type plast kan genanvendes eller ej. Det er meget bedre at lade affaldsindustrien om denne opgave.
  • Når du sorterer al plast, kan vi sende så meget plast som muligt til genanvendelse. Det giver en meget større chance for at udpege de typer plast og emballage, der er problematiske, og dermed arbejde på at gøre dem genanvendelige.
  • Teknikken på behandlingsanlæggene udvikler sig løbende, så selvom en del plast ikke kan genanvendes lige nu, vil det måske snart være muligt.
  • EU arbejder på at forebygge anvendelsen af dårlig plastik (fx sammensatte plasttyper) ved at stille krav til plastproducenterne – blandt andet træder der i 2025 nye regler i kraft, så producenterne får et større ansvar for, at emballage bliver nemmere at genanvende.
  • Når vi genanvender et kilo plast, sparer vi to liter olie. 

I den nye aftale er kravene til sortering og dokumentation skærpet yderligere i forhold til tidligere. Fx er der fokus på mere og bedre udsortering – det vil sige videresortering af plasten. Der findes mange forskellige typer plast, så det er vigtigt, at det plast, vores kunder indsamler, bliver udsorteret i så høj grad som mulig for at sikre så høj genanvendelse som muligt. 

I aftalen er der også endnu mere fokus på at kunne spore den videre rejse for det sorterede plast – herunder at sikre, at det sorterede plastmateriale kun afsættes til anlæg, der er certificerede til genanvendelse. Anlæggene skal desuden også være godkendte og kontrollerede samt ligge i EU/EØS. Derudover indeholder aftalen ekstern kontrol og validering af data samt løbende udvikling og forbedring. 

Det meste plast bliver genanvendt

Debatten om plast har også handlet om, at alt for lidt plast bliver genanvendt. Men faktisk blev 78% af det indsamlede plastaffald sorteret til genanvendelse i 2021. Heraf var 48% rene plasttyper og 30% såkaldt ”mixed plastic”. Mixed plastic er af en dårligere kvalitet og omsmeltes derfor typisk til produkter som fx vejmateriel, bænke eller lignende. De sidste 22% af det indsamlede plastaffald bestod af fx labels, madrester og fejlsorteringer, som ikke i dag kan genanvendes. Dette affald blev i stedet energiudnyttet ved at blive sendt til forbrænding og dermed bidrager til vores fjernvarme.

Du skal også sortere sort plast som plast

Kan sort plast genanvendes? Historisk set har der været udfordringer med automatisk sortering af sort plast. Det skyldes, at der på sorteringsanlæggene bliver benyttet NIR-scannere (infrarød-teknologi), som har det svært med den sorte farve. Derfor har op mod 25-30% af plastikaffaldet været sorteret fra og endt med at blive sendt til forbrænding i stedet.

Udviklingen gør dog også, at billedet løbende ændrer sig positivt. Dels bliver kravene til producenterne skærpet og dels bliver teknologien inden for sortering bedre. I dag bliver der benyttet både optisk sortering, mekanisk sortering og håndsortering, der sikrer, at størstedelen af sort plast udsorteres sideløbende med, at NIR-scannerne forbedres. Størstedelen af det sorte plast kan derfor afsættes til genanvendelse og erstatter anvendelsen af nyt plast, ligesom sort folie sorteres og genanvendes som folier – og det er med til at skåne miljøet og undgå brug af olie til ny plastproduktion. Derfor skal du fortsat sortere sort plast som plast.

Lad professionelle afgøre, om plasten kan genanvendes

Det er ikke vores kunders ansvar i hverdagen at vurdere, hvilken plast der kan genanvendes og hvilken, der ikke kan. Det er en opgave for affaldsselskaberne. Derfor er det bedste, du kan gøre, at følge vores sorteringsguide for plast. 

At der desværre fortsat er meget plastemballage på markedet, som af forskellige årsager ikke kan genanvendes – fx fordi forskellige plasttyper er limet sammen – skal løses gennem udvikling og brug af produkter og emballage, som kan adskilles og genanvendes. Og her er der heldigvis udsigt til meget større krav til producenterne af plastemballage.

Vil du vide mere?

Læs mere om den nye aftale

Her kan du se, hvad du skal sortere som plast