Besøg Mølleåværket Aalborg Forsyning

Branchekollegaer fra Norge og Nordjylland på videnstur på Mølleåværket

Mølleåværket

Både Lindesnes Kommune i Norge og Aalborg Forsyning afsøger de bedste metoder til at rense spildevand ekstra grundigt. Her overvejer de MBR-teknologien – derfor besøgte de for nylig os, da vi er nogle af dem i Norden med flest års erfaring.

Forsyningsbranchen er i rivende udvikling, fx kommer der af hensyn til naturen og miljøet flere og flere krav til, hvor grundigt spildevand skal renses. Derfor er flere forsyningsselskaber nødt til at optimere deres renseanlæg. 

Det gælder blandt andet Lindesnes Kommune i Norge. De er i gang med at opgradere og udbygge deres renseanlæg i samarbejde med Rambøll for at imødekomme øgede rensekrav. I den forbindelse har de udvalgt nogle metoder, som de vil undersøge nærmere for at blive klogere på, hvilken der er bedst egnet til at hjælpe dem med at opnå dette. 

En af disse er den såkaldte MBR-teknologi og derfor kontaktede de os. For selvom der er renseanlæg med MBR-anlæg i Norge, har de ikke lige så mange års erfaring som os. 

MBR-anlægget er et ekstra trin i den biologiske rensning, hvor en del af spildevandet bliver renset særlig grundigt, inden vi udleder det til Øresund. Det sker ved, at spildevandet suges igennem en række membraner – nogle lange spaghetti-lignende rør – som filtrerer næsten alle partikler og de fleste bakterier fra. 

Her kan du læse mere om vores avancerede anlæg.

Lindesnes Kommune var særligt interesserede i at få indsigt i vores erfaringer med at drive og vedligeholde MBR-anlægget, fordelene ved metoden samt de udfordringer, vi har stået overfor, og hvordan vi har løst dem. 

Aalborg Forsyning, et andet forsyningsselskab i en lignende situation, besøgte også Mølleåværket nogle få dage senere. Mølleåværket er det eneste kommunale renseanlæg i Danmark med et MBR -anlæg.
Aalborg Forsyning var især interesserede i membranernes evne til at fjerne miljøfremmede stoffer i MBR-anlægget. Vi har den nyeste viden om dette, da vi startede et projekt sidst på efteråret, hvis foreløbige resultater er lovende.

Vi er altid glade for at kunne dele ud af vores erfaringer og viden, så det kan komme andre i branchen til gavn. Og vi bliver stolte, når branchekollegaer opsøger os, fordi de ser os som dem med den største ekspertise.