Prøver på spildevandet bliver udtaget til test for Covid

COVID-test af spildevand i Lyngby-Taarbæk

Mølleåværket

Så er første test taget på spildevandet i Lyngby-Taarbæk. Statens Serum Institut har udvalgt og inviteret renseanlægget Mølleåværket til at deltage i den nationale monitorering for SARS-CoV-2 i spildevandet.

Monitoreringen er nu påbegyndt. Spildevandsmonitorering kan være redskab til smitteovervågning. Derfor har Folketinget vedtaget en lov om spildevandsselskabers deltagelse i smitteovervågning. Den lov betyder, at Statens Serum Institut (SSI) udvælger spildevandsselskaber til prøveudtagning. Heri blandt er renseanlægget Mølleåværket udtaget. Om det siger driftsdirektør Brian Geppert, Lyngby-Taarbæk Forsyning: 

”Spildevandskontrol kan være et effektivt redskab til smitteovervågning. Måling af virus i spildevand gør det blandt andet muligt for SSI at identificere nye mutationer og at anslå antallet af smittede personer i et større geografisk område. Derfor er vi glade for i Lyngby-Taarbæk Forsyning, at vi kan give vores beskedne bidrag til at øge smitteovervågningen og til at give vores beskedne bidrag til løsningen af en så samfundsrelevant opgave”. 

Spildevand til test for covid
Monitorering af spildevandet kan være et effektivt redskab i smitteovervågningen. 

Lovforslaget blev vedtaget i juni måned blandt andet på baggrund af vellykkede forsøg på Bornholm tidligere på året. 

Spildevand i kølebokse

Ifølge Vandsektorloven må spildevandsselskaber alene beskæftige sig med deres hovedvirksomhed, dvs. transport, behandling og afledning af spildevand. Dog giver Epidemiloven mulighed for at spildevandsselskaberne kan bidrage ved at etablere prøveudtagningssteder og foretage prøver. Brian Geppert forklarer: 

Spildevandet bliver testet af Eurofins
Prøverne på spildevand bliver afhentet og analyseret af selskabet Eurofins. 

”Selskabet Eurofins, der er udpeget af SSI til at varetage opgaven, kommer og henter tre ugentlige prøver af vores spildevand. Derefter analyserer selskabet prøverne og giver data videre til SSI”, siger Brian Geppert og uddyber: ”Det, vi gør, er, at vi tager prøverne på de aftalte tidspunkter. Derefter bliver de sat frem til afhentning i kølebokse, hvor de venter på, at en chauffør henter dem. Med mindre SSI føler grund til, at vi skal gøre noget, så er vores job afsluttet, og så hører vi ikke yderligere”.

Der er etableret et prøveudtagningssted, hvorfra prøverne bliver taget. Brian Geppert anslår, at det højest tager en time eller to ud af det ugentlige driftsbudget at løse opgaven.

Forsyningsregningen bliver ikke dyrere

I praksis medfører monitoreringen ikke en dyrere forsyningsregning for kunderne i Lyngby-Taarbæk Forsyning, da betingelsen for selskabernes deltagelse ifølge Energistyrelsen har været, at selskabernes udgifter refunderes, så der ikke anvendes takstmidler til smitteovervågningsaktiviteter. Således refunderes alle Lyngby-Taarbæk Forsynings omkostninger jf. Epidemiloven fra staten.

Monitoreringen blev påbegyndt i sidste uge, og der er foreløbig ikke sat en slutdato på opgaven.

Måske du er interesseret i at læse mere:


Læs mere om monitoreringen af spildevand hos SSI 
Læs vores seneste nyhedsbrev
Ålebækken Ruinpark er åbnet for offentligheden