Aktuelt
Ingen akutte driftsbeskeder lige nu
Vand fra hanen i vandflaske

Derfor kan du trygt drikke vandet fra hanen

Drikkevand

Der er ingen grund til bekymring for kvaliteten af drikkevandet i Lyngby-Taarbæk. Vi udfører løbende kontrol, og vores nye målinger viser, at mængderne af PFAS og andre miljøfremmede stoffer fortsat ligger langt under grænseværdierne.

I disse dage kan flere medier berette om forurening af grundvandet samt overudnyttelse af vandet flere steder i landet – dvs. at der indvindes mere grundvand til drikkevandsproduktion, end hvad der er bæredygtigt på længere sigt. Noget der med god grund vækker bekymring. Som borger i Lyngby-Taarbæk kan du dog trygt drikke det vand, der kommer ud af hanen. 

Som leverandør af rent drikkevand er det en af vores vigtigste opgaver at sørge for, at vandkvaliteten er god. Derfor foretager vi løbende målinger af drikkevandet, så vi kan følge udviklingen i drikkevandskvaliteten tæt. Samtidig er det essentielt for os at opretholde en bæredygtig vandforsyning, og derfor er vi allerede i gang med at udpege de steder, hvor vi i fremtiden har mulighed for at etablere nye kildepladser, så vi ikke er nødsaget til at overudnytte de nuværende kildepladser. 

Fejlregistreringer i landsdækkende database

På grund af nogle fejlregistreringer i den landsdækkende GEUS-database Jupiter, vil det flere steder fremgå, at der skulle være pesticidrester i alle drikkevandsboringerne i Lyngby-Taarbæk Kommune. Dette er ikke korrekt.  

Vi er ifølge Drikkevandsbekendtgørelsen forpligtet til at foretage kontrol ved vores kildepladser/boringer, hvorfra der bliver pumpet grundvand op, hvert 3. år. Vi foretager også løbende analyser af det vand, der bliver distribueret fra vores vandværk og ud til kunderne.

Dette monitoreringsprogram omfatter også analyser med særligt fokus på miljøfremmede stoffer som pesticider og PFAS-stoffer. På baggrund af tidligere fund heraf i indvindingsboringer har vi valgt at øge antallet af analyser ved alle kildepladser, så der ikke kun bliver taget de målinger, lovgivningen kræver, men der bliver ført hyppigere kontrol hvert eneste år.  

De nyeste målinger ligger langt under grænseværdierne

Vi kontrollerer for PFAS og pesticider i alle indvendingsboringer og har senest gjort det i december 2023. Koncentrationerne ligger fortsat meget langt under de gældende grænseværdier. 

Udviklingen i vores målinger er noget, vi holder et skarpt øje med, men det er ikke noget, som borgerne bør være bekymret for. Vi har nemlig også testet det vand, vi sender fra Lundtofte Vandværk og ud til borgerne, og koncentrationen af PFAS eller andre miljøfremmede stoffer er langt under grænseværdierne. Det samme gør sig gældende for det vand, vi køber og distribuerer fra Sjælsø Vandværk, som udgør 40 % af vores vandleverance.

På baggrund af alle målingerne kan vi konkludere, at drikkevandskvaliteten i Lyngby-Taarbæk er god, og vi fortsætter naturligvis med at følge udviklingen nøje, så vi kan sætte ind, hvis det skulle blive nødvendigt. 

Samarbejde med regionen skal forebygge forurening

Når man taler om forurening, kan man dele det op i to typer af forurening. Der er forureninger, som allerede er i grundvandet, hvilket vores fund af PFAS i nogle af indvindingsboringerne er et eksempel på. Og så er der forureninger i overfladen, dvs. i jordlagene over grundvandsmagasinet, som med tiden vil sive ned til grundvandet, hvis ikke der gribes ind.

I 2023 indgik vi et tæt samarbejde med Region Hovedstaden, som er ansvarlig for at håndtere overfladeforureninger og foretage eventuelle afværgeforanstaltninger. På den måde kan vi få vigtige og præcise oplysninger om forureningernes status, hvad omfanget er, og hvor forureningerne bevæger sig hen – ikke mindst hvad der planlægges for at afværge dem.

Afhængig af undergrundens struktur kan det tage mellem 25- 75 år for en forurening at nå ned til grundvandet, hvor vi henter vores drikkevand fra. Derfor er det vigtigt for os at følge eksisterende overfladeforureninger, så vi kan vurdere, hvornår vi skal agere, fx ved at indvinde mindre vand på en given kildeplads eller ved at opstarte den lange proces med at finde nye kildepladser, sådan at vi til enhver tid, både nu og til fremtidige generationer, kan sikre rent drikkevand til alle i Lyngby-Taarbæk.  

Sådan hjælper du med at passe på grundvandet

I vores kommune bruges der meget vand fra undergrunden. Det betyder, at en stor del af kommunens jord er direkte oven på de underjordiske vandreservoirer, hvorfra vores drikkevand kommer. Derfor har alt, hvad vi gør på jordens overflade, stor betydning for kvaliteten af vores drikkevand. Både dig som borger og virksomhederne spiller derfor en vigtig rolle i at mindske forurening.

  • Undgå sprøjtegift – en enkelt dråbe sprøjtegift er nok til at forurene en hel husstands drikkevand.
  • Udskift vejsalt med grus – vejsalt indeholder natrium og klorid, som siver ned til grundvandet. Vi opfordrer derfor til at bruge et alternativ som fx grus, der er mere miljøvenligt. 
  • Tænk over hvor vandet afledes til, når du udfører algerens af terrasse eller tagflader. Det skal til spildevandskloakken, så de giftige stoffer ikke siver ned til grundvandet.