Drikkevandsledninger i eternit

Drikkevandsledninger i eternit er begrænsede i Lyngby

Drikkevand

Der er ingen grund til bekymring for kvaliteten af drikkevandet i Lyngby-Taarbæk grundet eternit – det er et fåtal af vandledningerne, der består heraf.

I hele Danmark er der kommet øget opmærksomhed på gamle eternitvandrør, som indeholder asbest, der er mistænkt for at være sundhedsskadelige. Flere steder i landet er der mange kilometer af aktive eternitvandrør.

I Lyngby-Taarbæk har vi heldigvis en begrænset mængde eternitrør tilbage, der udgør 10 km ud af vores i alt 215 km vandledninger. I henhold til vores nugældende renoveringsplan bliver disse løbende udskiftet og de er planlagt udskiftet indenfor 10-15 år.

Drikkevandet i Lyngby-Taarbæk er kalkfældende, hvilket betyder, at der dannes kalkbelægninger indvendigt i vandledningerne. Den generelle vurdering i branchen er, at disse kalkbelægninger beskytter mod frigivelse af asbestfibre, så eternitledningerne ikke har nogen betydning for drikkevandskvaliteten.


Overvågning efter myndighedernes krav

I Lyngby-Taarbæk Forsyning måler vi kvaliteten af drikkevandet efter de krav, myndighederne stiller. Hvad angår eternitledninger, er der i den gældende lovgivning ikke krav om kontrol af asbestfibre i drikkevandet.

Vi er løbende i dialog med myndighederne omkring vores prøvetagningsprogram og er åbne overfor at udvide prøvetagningsprogrammet – altså hvad drikkevandet måles for og hvor ofte. Men det er en beslutning, myndighederne skal træffe.
 

Du kan læse mere om drikkevandkvaliteten her