stormflod øgede vandstande

Forhøjet vandstand i Taarbæk: Forsyningssikkerheden er upåvirket

Nyhed

Stormen Pia har givet vindstød af orkanstyrke og stormflod flere steder i landet, bl.a. ved Øresund. Ved at iværksætte alle nødvendige foranstaltninger for at opretholde forsyningssikkerheden har vi haft situationen under kontrol. Forsyningsnettet har fungeret som normalt.

Torsdag den 21. december gik stormen Pia i land i Danmark. Udover kraftige vindstød, har stormen også medført forhøjede vandstande flere steder, blandt andet langs Øresund. 

I Lyngby-Taarbæk Forsyning er vores kerneopgave at opretholde forsyningssikkerheden, også i situationer med unormal drift. Vi valgte derfor at iværksatte alle nødvendige foranstaltninger for at sikre optimal drift af vores pumpestation i Taarbæk, så vi fortsat kunne lede spildevandet væk for boligerne i området og derved mindske risikoen for oversvømmelser i det særligt udsatte område. Under uvejret har vi derved haft situationen under kontrol, og vores forsyningsnet har fungeret som normalt.

På grund af den ekstraordinære situation valgte vi at indsamle papir-affaldssække allerede torsdag fremfor tirsdagen efter jul som planlagt ved de husstande i Taarbæk, der risikerede at blive berørt af stormfloden. 

Vi følger naturligvis fortsat udviklingen i vejrforholdene tæt, og skulle situationen vedrørende forsyningssikkerheden ændre sig, vil vi løbende holde jer opdaterede.  

Har du spørgsmål, der ikke vedrører forsyningssikkerhed, men omhandler spørgsmål eller bekymringer angående stormen, skal du rette dem til Lyngby-Taarbæk Kommune. Orienter dig på deres hjemmeside.

Begræns dit vandforbrug

Du kan hjælpe med at minimere belastningen på kloaksystemet – og dermed mindske risikoen for, at der havner kloakvand uønskede steder – ved at begrænse dit vandforbrug, mens stormen står på, og vandstanden er stigende. 

Vent fx med at sætte vaske- og opvaskemaskine i gang og tage bad, og minimer antallet af toiletskyl. 

Hvis uheldet er ude – kontakt dit forsikringsselskab 

Hvis stormfloden medfører, at du får vand i din bolig, skal du kontakte dit forsikringsselskab. Det er dem, der afgør, om du har mulighed for at få erstatning.  

Derudover må du meget gerne informere os på forsyning@ltf.dk, hvis du har haft oversvømmelse i dit hus eller din have. Så bidrager du nemlig med vigtig viden om afløbssystemet, når vi skal klimatilpasse og planlægge afløbssystemets fremtidige kapacitet.  

Undgå kontakt med vandet

Selvom der i de fleste tilfælde hovedsageligt vil være tale om havvand, kan der være en risiko for, at oversvømmelsesvandet er blandet med spildevand fra kloakken. Du bør derfor undgå at komme i kontakt med vandet, da det potentielt kan være sundhedsskadeligt.

Hvis du er nødt til at komme i kontakt med vandet, skal du beskytte dig selv med værnemidler som gummistøvler og langskaftede gummihandsker. Brug ikke fodtøj, der har været i kontakt med spildevand, i resten af huset.

Har du været i berøring med vandet, skal du vaske hænderne grundigt.

Hold dig opdateret 

Vi opfordrer alle til at holde sig informeret om, hvordan situationen udvikler sig. 

Gode råd til stormsikring af dine ejendele

I Lyngby-Taarbæk Forsyning har vi ansvaret for at sikre spildevandsinfrastrukturen, mens du selv har ansvaret for at sikre din grund og bolig med oversvømmelse. 

Vi har samlet nogle råd til, hvad du kan gøre:

  • Sørg for at have kraftig afdækningsplast og sandsække ved hånden, så du kan dække åbninger som døre, kælderskakte, kælder-vinduer til, så vandet ikke kan trænge ind i dit hjem.
  • Flyt de ejendele, der står opbevaret steder, der er i særlig risiko for oversvømmelse, fx kældre.
  • Stil dine affaldsbeholdere et sted, hvor der er læ, og hvor der ikke er fare for oversvømmelse, så de hverken flyver eller flyder væk og risikerer at gøre skade på omgivelserne. 
  • Flyt din bil, hvis den holder et sted, hvor der er fare for oversvømmelse.
  • Lad en nabo eller ven tjekke udsatte områder ved din bolig, hvis du ikke er hjemme, mens stormen står på.