Halloween

Halloween står for døren – hvad stiller du op med affaldet?

Affald

Der er mange måder at fejre Halloween på. Vi har lavet en lille sorteringsguide, der kan bruges, hvad end du blot pynter op med et tilskåret græskar eller forvandler hele dit hjem til et spøgelseshus.

Mange danskere har taget fejringen af Halloween den 31. oktober til sig, og det er efterhånden blevet en helt integreret del af den liste af traditioner, vi har her i landet.  

Måske du og hele familien skal udhule græskar og tilskære dem i flotte mønstre? Eller måske ungerne skal ud at rasle i nabolaget? Det kan også være, at hele dit hjem skal omdannes til kvarterets mest uhyggelige hus?  

Du kan forhåbentlig gemme meget af pynten og genbruge det næste år, men der vil uundgåeligt være noget, du efterfølgende skal af med. 

Lille sorteringsguide i uhyggens tegn

Vi har derfor brugt lejligheden til at lavet en lille guide til, hvordan du sorterer nogle af de typiske Halloween-ting. 

  • Græskar: Hvor (u)hyggeligt det end kan være at have et græskar stående, kommer der et tidspunkt, hvor det bliver blødt og begynder at falde sammen, og det er tid til at skille sig af med det. Her har du flere muligheder. Du kan skære det i mindre stykker, komme dem i de grønne poser og aflevere dem som madaffald. Græskarret kan også afleveres som haveaffald, enten i din beholder – vær opmærksom på, at den ikke bliver for tung – eller på genbrugsstationen.  
  • Stearinlys: Udskårne græskar går hånd i hånd med levende lys. Resterne fra de nedbrændte stearinlys hører til i beholderen til restaffald, medmindre du bruger dem til at lave nye lys. 
  • Falske edderkopper og spindelvæv: Mange mennesker er bange for edderkopper, så falske edderkopper og kunstigt spindelvæv er en god måde at skabe uhygge. Edderkopper af plast skal naturligvis i plastbeholderen. Indeholder de metal, fx ståltråd med ”pels” omkring, skal de sorteres som metal, selvom der også er andet materiale. Spindelvævet er typisk af polyester og skal i så fald i restaffald – det samme gælder, hvis du er i tvivl om materialet, og det ikke er angivet på pakken. Det kan selvfølgelig også være, at både edderkopper og spindelvæv kan gemmes og genbruges igen næste år.
  • Batterier: Har du haft pyntet huset op med forskellige elektroniske dekorationer, er der måske nogle batterier, du skal af med. Her er der tale om farligt affald. Dem kan du aflevere i den røde miljøboks/miljøskabet eller på genbrugsstationen. 
  • Make-up: Hvis Halloween-udklædningen har indebåret ansigtsmaling, har du formentlig nogle make-up rester tilovers. Forhåbentlig kan noget af det bruges til andet formål, men det, der skal smides ud, skal sorteres som farligt affald.  
  • Slikpapir: Hvis børnene har været ude at rasle, har de forhåbentlig scoret mere slik end ballade. Slikpapiret fra fx chokolade, bolsjer mm. skal i de fleste tilfælde smides i beholderen til restaffald.

Uanset hvordan du fejrer Halloween, om det er med græskar, stearinlys, eller uhyggelige dekorationer, ønsker vi dig en skræmmende sjov og bæredygtig Halloween.