Haveaffald

Haveaffaldssæsonen er lige om hjørnet

Affald

Fra 1. marts indsamler vi igen haveaffald hver 14. dag. I år er der dog ændringer i ordningen, så boligselskaber skal tilmelde sig, hvis de ønsker at få afhentet haveaffald.

Den 1. marts begynder haveaffaldsordningen igen. Det betyder, at skraldebilerne atter kører ud for at indsamle grene, græs, visne blade, planter og andet haveaffald – med undtagelse af jord, sten og større rødder. 

  • Vi tilbyder både at tømme beholdere og medtage papirsække med haveaffald samt grenbundter – så længe du følger vores anvisninger: 
  • Beholderen til haveaffald må max veje 25 kilo
  • Papirsække må max veje 15 kilo
  • Bundter må max være 1 meter lange og skal være bundet med natursnor
  • Hver gren i et bundt må max være 15 cm. i diameter
  • Beholdere, sække og bundter skal ud til fortovet inden kl. 7 på tømmedagen – beholderen med håndtaget skal vende udad mod vejen

Selvom kalenderen siger, at det er forår, kan marts måned sagtens byde på frostgrader. Hvis det er tilfældet, kan det være en god idé at løsne dit haveaffald forud for, at skraldemanden kommer forbi, så du ikke risikerer, at det sidder fast i beholderen, og skraldemanden derfor ikke kan tage det med. Det kan du fx gøre ved at bruge skaftet på et haveredskab.

Frivillig ordning for boligselskaber

I 2023 besluttede kommunalbestyrelsen, at ordningen for haveaffald skal være frivillig for etageboliger og rækkehuse med fælles materiel. Det afspejler sig også i grundgebyret, som er blevet nedsat, og så er det frivilligt, om man mod en merbetaling ønsker at få hentet haveaffald.

Læs mere om haveaffald i etageboliger og rækkehuse med fælles materiel her.  

Det sker der med haveaffaldet

Alt det haveaffald, vi indsamler, bliver kørt til et anlæg, der skiller den fine løvdel fra grove stammer, tykke grene mm. Den grove del, som svarer til ca. 25 procent, tørres og anvendes som biobrændsel på fx busser, mens den fine løvfraktion enten bliver til markkompost eller ’almindelig’ kompost, som du kan hente på genbrugsstationen senere på året. Via komposten kommer næringsstoffer som fx fosfor tilbage til naturen.

Som alternativ til at aflevere dit haveaffald til os kan du fx bruge afklippede grene til at lave et insekthotel – det styrker biodiversiteten i din have – eller du kan producere din egen kompost.