Ledningsomlægninger på Buddingevej

Mulige støj- og vibrationsgener omkring Buddingevej

Letbane

I den kommende tid vil der være perioder med støj- og vibrationsgener i forbindelse med kloakarbejde på Buddingevej.

Dybtliggende spildevandsledninger kræver andre metoder

Mange steder ligger bygningerne tæt på vejen, og vi ville risikere, at fundamenterne begynder at skride, hvis vi gravede langs hele vejen.

I den kommende tid kommer Lyngby-Taarbæk Forsyning til at arbejde flere steder på Buddingevej mellem Engelsborgvej og kommunegrænsen til Gladsaxe. På grund af letbanen skal spildevandsledningerne flyttes, og indtil nu er det sket ved at grave vejen op. På de kommende strækninger ligger nogle ledninger dybt – helt ned til 5 meter – og det kræver andre arbejdsmetoder.

”Når ledningerne ligger så dybt, bliver traditionel udgravning svær. Mange steder ligger bygningerne tæt på vejen, og vi ville risikere, at fundamenterne begynder at skride, hvis vi gravede langs hele vejen. Derfor benytter vores entreprenør en anden metode, hvor ledningerne bores gennem jorden”, forklarer Nina Caspersen, der er projektleder på ledningsomlægningerne i Lyngby-Taarbæk Forsyning.

I praksis foregår arbejdet ved, at der graves to huller – på fagsprog kaldet gruber – som ledningen bores mellem. For at disse dybe gruber ikke falder sammen, bliver siderne forstærket med jernplader – også kaldet spuns. Spunspladerne bliver vibreret gennem jorden, og det vil give både vibrations- og støjgener i området. 

”Før jul anlagde vores entreprenør den første grube, og vi erfarede, at undergrunden i området blandt andet indeholder en del større sten, og det gav desværre flere støj- og vibrationsgener end normalt. Over det næste års tid skal der anlægges omkring 15 gruber på Buddingevej ud mod Gladsaxe. Det tager i gennemsnit 3-5 dage at vibrere spunspladerne ned, og heldigvis er de fleste gruber mindre og ikke så dybe som den første, vi lavede – det reducerer generne”, fortæller Nina Caspersen.

I uge 1 starter arbejdet med at spunse ved de engelske rækkehuse (Buddingevej 46A), og i løbet af de kommende uger vil Barslund – der er entreprenør på opgaven – spunse i yderligere et par gruber i krydset Buddingevej/Christian X’s Alle. 

Vi vil gerne beklage de gener, som arbejdet har givet beboerne i området

Fokus på støj- og vibrationsgener

Nogle naboer var meget hårdt ramt af støj- og vibrationsgener ved den første grube, og det er noget, Lyngby-Taarbæk Forsyning tager meget alvorligt. 

”Vi vil gerne beklage de gener, som arbejdet har givet beboerne i området. Vi har bedt vores entreprenør om at have endnu mere fokus på at reducere generne, og fremover bruger de blandt andet en anden og mindre vibrator. Det bør reducere generne fremadrettet. For at sikre, at vi holder os inden for grænseværdierne, har vi konstant monitorering af vibrationerne, og arbejdet standses, hvis vi nærmer os grænseværdierne. I øvrigt bruger vi nogle steder skærpede grænseværdier i forhold til, hvad man benytter i områder med nyere huse.”, fortæller Flemming Horn Nielsen, der er administrerende direktør i Lyngby-Taarbæk Forsyning.

Når spunsningen er ovre, kan man som beboer glæde sig over, at arbejdet med at bore ledningerne gennem jorden støjer mindre end fuld opgravning. Metoden er også hurtigere end at grave hele vejen op.

Arbejdet bliver som udgangspunkt udført i normal arbejdstid, hvilket vil sige på hverdage mellem kl. 7-18. 

Placeringen af gruber på Buddingevej
Kortet viser, hvor det er planlagt, at gruberne på Buddingevej cirka bliver placeret (markeret med grøn).
Klik her for at se billedet i fuld størrelse.

Yderligere information

Du kan læse mere om vores aktuelle gravearbejde under Her graver vi.

Her graver vi

Du også mulighed for at tilmelde dig et nyhedsbrev, hvor vi fortæller om vores arbejde. Nyhedsbrevet fungerer på den måde, at man kan tilmelde sig de emner, man har interesse for.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

På Lyngby-Taarbæk Kommunes hjemmeside kan du også følge letbanearbejdet.

www.letbane.ltk.dk

 

Hvorfor skal ledningerne flyttes?

Under fortove og veje ligger mange ledninger til fx strøm, fibernet, gas, vand og spildevand. I forbindelse med den nye letbane skal ledningerne flyttes, så de ikke kommer til at ligge under skinnerne. Et brud på en ledning under skinnerne ville være svært at reparere, og det ville give alvorlige konsekvenser for letbanens drift.

Lyngby-Taarbæk Forsyning omlægger både vand-, spildevand- og regnvandsledninger i Buddingevej, og dette arbejde er det sidste i rækken af ledningsomlægninger. Herefter kan Hovedstadens Letbane begynde arbejdet med at lægge skinner.