Borgmester Sofia Osmani foran en af de nye el-skraldebiler

Borgmester Sofia Osmani inden en prøvetur i den miljøvenlige – og mere stille – el-skraldebil.

Nye el-skraldebiler reducerer CO2-udledning og støjgener i Lyngby-Taarbæk

Affald

Den 1. april trådte den nye sorteringsordning for mad- og restaffald i kraft. I samme forbindelse er der også kommet tre nye skraldebiler på gaden – vel og mærket miljøvenlige el-skraldebiler. 

Som noget nyt er der netop kommet tre el-skraldebiler på gaden, og dermed reducerer vi udledningen af CO2 med 40 tons om året. Med hele tre el-skraldebiler kommer Lyngby-Taarbæk Forsyning med helt i front på det område. 

”Vi vil gerne gøre noget godt for klimaet – og her er el-skraldebiler virkelig noget, der kan mærkes på CO2-regnskabet. En almindelig skraldebil bruger for eksempel meget energi på at løfte skraldespande og komprimere affaldet, og derfor kører de kun omkring 1½ km på en liter diesel. Derfor kan vi med el-skraldebiler reducere CO2-udledning markant”, fortæller direktør i Lyngby-Taarbæk Forsyning, Flemming Horn Nielsen.

Og udover at de nye el-skraldebiler er mere miljøvenlige, ja så larmer de også mindre. Det gælder både under selve kørslen, og når de løfter 2-kammerbeholderne – dog kan det stadig høres, når beholderne tømmes og affaldet komprimeres.

De tre nye el-skraldebiler har set dagens lys i forbindelse med, at den nye ordning for sortering af mad- og restaffald trådte i kraft den 1. april. De har været på tegnebrættet siden afhentningen af affald var i udbud i 2020 og i den forbindelse valgte vi at skifte renovatør, så det nu er Urbaser, der står for indsamling af alt affald i Lyngby-Taarbæk. 

De tre el-skraldebiler er derfor blevet specialfremstillet, så de passer til den nye ordning for mad- og restaffald. Det vil sige, at el-skraldebilerne har to kamre, der passer til de to typer af affald, kunderne har sorteret. Skraldebilen tømmes efterfølgende ad to omgange, så affaldet kan blive afleveret til særskilt behandling – madaffaldet bliver kørt til bioforgasning, mens restaffaldet bliver kørt til forbrænding. 
 

Fakta om el-skraldebilerne
  1. En el-skraldebil sparer klimaet for 61,5 kg CO2 om dagen. Det betyder, at vi årligt sparer omkring 40 tons CO2 med de tre nye biler.
  2. El-skraldebilerne reducerer også partikelforureningen.
  3. El-skraldebilerne er nærmest lydløse ved kørsel - ved komprimering larmer den selvfølgelig, men mindre end diesel og gasbilerne.
  4. El-skraldebilen kan køre ca. 100 km på en opladning, men de kommer til at køre omkring 50 km ved 800 tømninger, da brug af lift og komprimator bruger en masse strøm. 
  5. Det tager cirka 6 timer at lade el-skraldebilerne op. For at skåne batterierne samt være sikker på, at det hele holder, starter renovatøren Urbaser med lavere effekt, så de lader i stedet 9 timer om natten, så de er klar til morgenstund.
  6. El-skraldebiler er billigere i drift både ved kørsel, i reparation og vedligehold, men koster mere end en almindelig skraldebil i indkøb.