vandets kredsløb beskåret

Nyt samarbejde skal styrke naturfagsglæden blandt højt begavede børn

Nyhed

Vi er glade for endelig at kunne løfte sløret vores nye samarbejde med Atheneskolen. Her kan vores naturfaglige ekspertise komme højt begavede børn til gavn. 

Det var i forbindelse med forårets Science Festival i Lyngby, at det inspirerende samarbejde med Atheneskolen, en grundskole for børn med høj begavelse, opstod. Samarbejdet har til formål at åbne døren for spændende læringsmuligheder inden for naturfagene og skabe en dybere forståelse for de afgørende aspekter af vand og miljø i vores samfund blandt skolens elever.

Atheneskolen er kendt for sin stærke naturfaglige profil, og dens elever og lærere er altid på udkig efter inspiration til nye naturfaglige projekter. Her har vi i Lyngby-Taarbæk Forsyning en masse vigtig viden at byde ind med i kraft af den betydningsfulde rolle, vi spiller i samfundet ved at sikre rent drikkevand og effektiv håndtering af spildevand.

- ”For vores elever giver samarbejdet mulighed for at få en dybdegående forståelse af, hvordan vi producerer drikkevand og håndterer spildevand i Danmark. Som for mange andre i Danmark er det en selvfølgelighed for dem, at vi får rent drikkevand ud af hanen, og at vi kan gå på toilettet og trække ud. At vores elever får mulighed for at få indgående kendskab til processerne bag og forstå de vigtige biologiske, geografiske, kemiske og samfundsfaglige aspekter bag, er vi meget glade for”, fortæller lærer på Atheneskolen Søren Skriver.   

Viden om processerne på et vandværk og renseanlæg 

Samarbejdet giver eleverne mulighed for at besøge vores topmoderne vandværk og se, hvordan drikkevandet produceres og renses, inden det når ud til forbrugerne. De vil også lære om udfordringerne ved at sikre rent drikkevand på grund af potentielle forureningstrusler, og hvordan de selv kan bidrage til bevarelsen af en høj drikkevandskvalitet. 

På vores renseanlæg Mølleåværket vil eleverne lære om processen med at rense spildevand, og hvordan vi sikrer os, at vandet bliver rent nok til at blive udledt i Øresund. De vil også blive klogere på, hvordan restprodukterne fra spildevandsrensningen kan bruges til at producere grøn strøm. Eleverne vil også undersøge, hvordan forurening og miljøproblemer påvirker vores vandressourcer og økosystemer 
Både i forbindelse med besøg på vandværket og renseanlægget får eleverne desuden mulighed for at tage vandprøver og udføre kemiske analyser heraf.

Vidste du ...

At Lyngby-Taarbæk Forsyning også har et samarbejde med Raadvaad Naturskole, hvor vi tilbyder folkeskoleelever rundvisninger på Lundtofte Vandværk og renseanlægget Mølleåværket? Fra juni 2023 har folkeskolelærerne fra kommunerne Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og Gentofte haft mulighed for at booke en tur for deres 8., 9. eller 10.-klasser, der afholdes for første gang i 2024. 

Klimaforandringer og miljøbevidsthed

Udover at lære om vandets processer, vil eleverne fra Atheneskolen få indblik i, hvordan klimaforandringerne påvirker vores vandressourcer og det omkringliggende miljø. På den måde kan de få en større forståelse for vigtigheden af, at vi alle beskytter vores natur og klima.

- ”Vi er overbeviste om, at samarbejdet vil give eleverne en større forståelse for, hvor vigtig en ressource vores rene drikkevand rent faktisk er. Det vil forhåbentlig fremme deres bevidsthed i forhold til beskyttelse af vand – både af de dyrebare dråber i undergrunden og af vandmiljøerne i naturen. Vi håber, at det kan inspirere den kommende generation til at ville arbejde med forsyningssikkerhed og med at finde løsninger på klimaudfordringerne. Hvem ved, måske der gemmer sig en kommende forsyningsingeniør blandt de dygtige børn”, slutter programleder Anette Skibsted fra Lyngby-Taarbæk Forsyning.

Læs mere om forløbene her:

Spildevand, rensning og stofudledning

Drikkevand og vandforsyning