Skål i frisk drikkevand

Vi fejrer vores rene grundvand på Vandets Dag den 22. marts – vær med til at passe på det.

Pas på de dyrebare dråber

Drikkevand

Du åbner for vandhanen. Ud kommer dejligt rent drikkevand, så du kan slukke tørsten, lave dig en kop kaffe eller lave mad. Sådan skulle det også gerne forblive i fremtiden, men det kræver, at vi alle passer på vores dyrebare grundvand.

I Lyngby-Taarbæk er vi så privilegerede, at vi har adgang til rent vand. Du kan drikke vandet direkte fra hanen. Du kan også tænde for bruseren og tage dig et bad uden at bekymre dig om vandets kvalitet. For vandet i dine haner er grundvand, vi har hentet op mange meter under os, og kun iltet og filtreret på vandværket, før det ender hos dig. Og det vand skal vi passe på. Vi har nemlig ikke uanede mængder rent grundvand, og desværre er der i Danmark eksempler på vandboringer, der er blevet forurenet af fx sprøjtemidler.

Dryppende vandhane

Vandets Dag den 22. marts

Den 22. marts er det Vandets Dag. Det er en FN-temadag, der skal hjælpe verden til at sætte fokus på drikkevand. Det er langt fra alle steder i verden, der er rent vand lige ved hånden – ja i hanerne – som her. Og sådan er det måske heller ikke hos os i fremtiden. Derfor har vi hver især et ansvar for at passe på grundvandet, så der også er rent vand til de kommende generationer – og det kan vi blandt andet gøre ved at begrænse vores forbrug og ved at beskytte grundvandet mod forurening. 

100 liter om dagen

I gennemsnit bruger en dansker lidt over 100 liter rent vand om dagen. Cirka halvdelen bliver brugt på bad og hygiejne, dernæst toiletskyl. Selvom vi de sidste årtier er blevet bedre til at bruge mindre vand, kan vi hver især med en lille indsats gøre en forskel.

Så hvis du tænker lidt mere over det – næste gang du går i bad, laver mad, vander haven eller skyller ud i toilettet – så vil det kunne mærkes, både på vandforbruget og vandregningen. Og tænk også på, at du faktisk bor oven på det vand, du drikker – og at sprøjtegift i haven er en dårlig ide.

Vi har i anledningen af Vandets Dag samlet nogle gode råd, så du kan undgå, at en masse frisk vand og penge går til spilde og skyller direkte i kloakken.

Tips til at spare på det rene vand

Sådan kan du bruge mindre vand på badeværelset

  • Luk for vandet, når du børster tænder
  • Luk for vandet, mens du sæber dig ind i badet
  • Sæt et æggeur på 5 minutter, når du går i bad – det er nemt at glemme tiden under det varme vand 
  • Tjek, om dit toilet løber. Løber det uden at du kan se det med det blotte øje, kan det koste dig op til 6.000 i ekstraregning – og kan du se uro i overfladen, kan det koste dig op til 25.000 ekstra om året. Test ved at sætte et stykke toiletpapir fast bagerst i kummen. Hvis papiret bliver vådt, løber dit toilet – og så skal du have repareret toilettet eller måske udskiftet det, hvis det har mange år på bagen og heller ikke er et vandbesparende to-skyls-toilet.
Vidste du, at ...

... du sparer ca. 12 liter vand for hvert minut du bruger mindre under bruseren? Kortere bade kan derfor gøre en væsentlig forskel – især hvis du har en teenager i din husstand, der ynder at tage lange, hyppige bade.

Sådan kan du bruge mindre vand i køkkenet

  • Undgå at lade vandet løbe, når du vasker op og fx skyller grøntsager – brug hellere en balje
  • Stil en kande med vand i køleskabet – så skal du ikke lade vandet løbe længe, når du har brug for et enkelt glas koldt vand
  • Tjek, om din vandhane drypper. En dryppende vandhane er spild af rent vand – og øger også din vandregning med 500 kr. til 4.000 kr. om året.
  • Fyld opvaskemaskinen helt op, før du sætter den i gang. Det betaler sig heller ikke at vaske op i rindende vand – slet ikke hvis du har en A-mærket opvaskemaskine, for den bruger samme mængde vand pr. vask, som du bruger på ét minut, hvis du vasker op under rindende vand. Lad opvaskemaskinen klare det – så kan du bruge tiden på noget andet – og sjovere.
Vidste du, ...

... at der løber 12-16 liter fra en åben vandhane i minuttet? Der kan derfor hurtigt ryge noget vand lige ned i kloakken, hvis du fx vasker op i hånden eller skyller grøntsager under rindende vand ...

Sådan kan du tjekke, om du har et skjult vandforbrug

  • Tjek displayet på din vandmåler og noter dit forbrug fx hver måned – på den måde kan du holde øje med udsving og opdage skjulte brud. Det gælder også, hvis du har en fjernaflæst vandmåler – dit vandforbrug er nemlig dit ansvar uanset hvilken type vandmåler, du har. Vi monitorerer ikke dit forbrug dagligt, selvom din vandmåler er udskiftet til en fjernaflæst type.
  • Notér tallet på din fjernaflæste vandmåler med 30 minutters mellemrum. I mellemtiden må du ikke bruge vand – der må heller ikke køre vaskemaskine og opvaskemaskine. Hvis tallet har ændret sig efter de 30 minutter, tyder det på, at du har et skjult brud – så bør du tage fat i en VVS’er og få hjælp til at udbedre skaden for egen regning. Har du ikke en fjernaflæst vandmåler skal du i stedet holde øje med, om det sorte 'hjul' kører rundt i løbet af de 30 minutter, hvor du ikke bruger vand. 
Vidste du, ...

... at vi i Lyngby-Taarbæk Forsyning vedligeholder ca. 275 kilometer vandledninger? Det svarer ca. til en tur fra Lyngby Station til Billund Lufthavn ...

Undgå at forurene grundvandet

  • Drop at bruge sprøjtegift i din have – for det siver ned og vil med tiden forurene grundvandet. Faktisk skal der ikke mere end en enkelt dråbe sprøjtegift til at forurene en hel husstands drikkevand
  • Vask bil i en vaskehal – særligt hvis du bor i et område, der er separatkloakeret. En vaskehal kan bedre håndtere spildevandet (det beskidte vand) og lede det til renseanlægget, hvorimod det kan løbe ud i naturen, hvis du vasker bilen i indkørslen eller ved kantstenen.  

Vil du vide mere?

Læs mere om vandmåler og ansvar for vandforbrug 

Læs om det nye, moderne vandværk på Centrifugevej