Husstandssorteret plast

Plads til plast og mad- & drikkekartoner

Siden vi i Lyngby-Taarbæk Forsyning indførte sorteringsordninger for genanvendeligt affald, herunder plast, er vores kunder blevet bedre og bedre til at sortere – og dermed også til at aflevere mere plastaffald. Samtidig bliver der på verdensplan produceret mere og mere plast.

Denne udvikling har medført, at pladsen til plast i affaldsbeholderen er knap hos flere af vores kunder.

Hos vores kunder i villa/rækkehus med en 4-kammerbeholder betyder det, at rummet til plast ofte er for småt, ligesom vores kunder med fælles affaldsbeholdere også oplever pladsudfordringer. Og nu presser mad- og drikkekartoner pladsen yderligere. 

Fører det til ændringer her og nu?

I Lyngby-Taarbæk Forsyning anerkender vi, at 4-kammerbeholderen ikke længere er ideelt indrettet. Mange af vores kunder ønsker mere plads til plast og mad- & drikkekartoner – hvilket især er et udtryk for ønsket om at sortere så godt og så meget som muligt. 

Men den nuværende løsning forbliver som den er her og nu, indtil vi inden for et par år påbegynder at udskifte de på det tidspunkt udtjente beholdere til nye beholdere. 

Det skyldes blandt andet, at skraldebilerne er specialdesignede til at passe til ruminddelingen i beholderne. Derudover hænger det også sammen med, at vi sorterer mad- & drikkekartoner og plast i samme rum som en del af vores aftale med Vestforbrænding. Det skyldes, at Vestforbrænding kan afsætte plast og mad- & drikkekartoner til samme sorteringsanlæg, som derefter kan scanne og videresortere affaldstyperne sammen – hvilket er med til at øge genanvendelsesprocenten. 

Din feedback er vigtig 

Vores viden om, at pladsen til plast er blevet for trang betyder, at vi har ekstra fokus på at indsamle erfaringer fra affaldsindsamlingen. Og i endnu højere grad nu, hvor vi også indsamler mad- & drikkekartoner. 

Vi har blandt andet netop fået en rapport fra vores kundetilfredshedsundersøgelse tidligere i år, hvor vi har spurgt direkte ind til pladsen i 4-kammerneholderen. Vi samler også løbende input fra de kundehenvendelser, vi får i vores kundeserviceafdeling, på Facebook og blandt vores medlemmer af kundepanelet. 

Det samlede input bliver en væsentlig del af beslutningsgrundlaget for fremtidige løsninger for indsamling af alle genanvendelige affaldstyper – herunder en evt. fordeling af de 4 kamre. 

Hvis du løber tør for plads

Hvis du gennem et stykke tid oplever, at du ikke har plads til dit plastaffald og mad- & drikkekartoner, har du forskellige muligheder afhængig af din boligtype.

Hvis du har en 4-kammerbeholder på 240 liter (standardbeholderen):

  • Du kan ombytte 4-kammerbeholderen til en beholder på 370 liter. Vær opmærksom på, at der er et gebyr ifm. ombytning.
  • Du kan sætte en klar plastpose med plast- & mad- og drikkekartoner ved siden af din 4-kammerbeholder på tømmedagen. Vær opmærksom på, at den ikke er for stor – det må ikke være en sæk. 

Hvis du har fælles affaldscontainere:

  • Jeres boligselskab er altid velkommen til at kontakte os, hvis I har behov for at justere jeres beholderantal eller tømmefrekvens.

Derudover har alle mulighed for at aflevere plastaffald og mad- & drikkekartoner på genbrugsstationen. Her skal du være opmærksom på at adskille affaldet i 4 forskellige containere:

  1. Hård plast skal i nr. 17 – fx spande, dunke og legetøj. Her må der IKKE komme emballage fra fødevarer i
  2. Ren folie, det vil sige blød plast som fx plastikposer og affaldssække, skal i nr. 21. Tommelfingerreglen er, at du skal kunne slå knude på plasten
  3. Hård PVC skal i container nr. 18 – det er fx nedløbsrør og el-skinner
  4. Plast og mad- & drikkekartoner kan komme i den beholder, der hedder PMDK