Aktuelt
Ingen akutte driftsbeskeder lige nu
Pølsevogn og mennesker på Taarbæk havn

Smarte kontraventiler skal klimasikre Taarbæk Havn

Klimatilpasning

Efter et halvårs byggearbejde med at installere kontraventiler, er Taarbæk Havn endelig kommet til sig selv igen. Vi var med til at indvie havnen d. 3 november på festlig manér.

”Det er selvfølgelig træls med byggeri, men det er vi efterhånden vant til. Det er bare dejligt, at byggeprojektet er blevet vellykket, og vi kan få vores havn tilbage, som vi kender den.” Sagde Jørgen Ring, som er medlem af Taarbæk sejlklub til indvielsen af Taarbæk Havn. 

Et veloverstået byggeprojekt skulle selvfølgelig fejres, derfor havde vi sørget for pølsevogn og sodavand til lokalbefolkningen, hvor der også var mulighed for at se det færdige arbejde og stille spørgsmål til projektet. Jørgen var mødt op til indvielsen med et smil på læben og var glad for at se sin havn, som han kender den.

Klimatilpasningsprojekter i Lyngby-Taarbæk kommune 

Lyngby-Taarbæk Forsyning står over for en række klimatilpasningsprojekter, som skal være med til at reducere risikoen for oversvømmelser og overløb i Lyngby-Taarbæk kommune. Kontraventilprojektet i Taarbæk Havn har netop bidraget til denne ambition. Nikolaj Hedetoft, som er projektleder på kontraventilprojektet i Taarbæk Havn, siger følgende om byggeriet:  

”Vi har lavet et bygværk på Taarbæk havn, hvor vi har udvidet det allerede eksisterende overløbsbygværk til et bygværk, som har to kontraventiler. Med denne fornuftige løsning undgår vi, at havvand kommer til renseanlægget, og derudover skal vi ikke bruge al vores kapacitet på at pumpe havvand, hvilket er en virkelig god og praktisk løsning.”

Der var netop opstået en mulighed for forbedring, da afløbssystemet ikke længere kunne følge med ved højvande. Derfor er denne løsning blevet til en succes. 

Hvordan kan en kontraventil klimasikre Taarbæk havn?

De nye kontraventiler er med til at sikre, at der ikke kommer havvand og alt andet godt fra havet ind i afløbssystemet. Denne moderne og effektive tilbagestrømsikring er med til at forbedre kloakforholdende hos beboerne samt reducere driftsomkostninger i Lyngby-Taarbæk kommune. Nikolaj Hedetoft fortsætter med at fortælle om projektet:

”Vi har klimasikret vores kloaksystem mod højvande i Taarbæk Havn, så på den måde undgår vi at bruge ekstra driftressourcer, samtidig med at risikoen for oversvømmelser er minimeret drastisk.” 
Bygværket i Taarbæk Havn er nu blevet opgraderet og det har dermed også givet beboerne en tryghed, da der er minimal risiko for, at der skulle opstå oversvømmelser i beboernes kældre.  

Taarbæk havn
Vi kigger på det færdige arbejde 

Et vellykket projekt på trods af udfordringer

Kontraventilprojektet begyndte tilbage i marts, men vejen til det færdige resultat har ikke været foruden udfordringer. På trods af de uundgåelige støj- og vibrationsgener, som kan opstå på en hver byggeplads, er udfaldet efter sigende blevet det værd. 

”Vi lyttede til borgernes ønsker om at få minimeret vibrationer, da vi er blevet gjort opmærksomme på, at området er utroligt følsomt. Derfor har vi sat ambitionerne højt for at udføre et godt stykke arbejde hvor borgernes behov er i centrum.” 

Nikolaj Hedetoft understreger, at der er blevet taget højde for borgernes ønsker og fortsatte med at uddybe: ”Så vi har brugt tid og kræfter på at finde en metode, hvor vi reducerer de her vibrationer sådan, så vi passer på borgernes huse bedst muligt, og selvom det blev lidt dyrere, har det til gengæld givet et rigtigt godt produkt, som er blevet bedre end forventet.”   

Taarbæk havn
Emne